Economie

Halliburton en Baker Hughes gaan toch weer uit elkaar

Foto iStock

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Halliburton en Baker Hughes wisten bij de aankondiging van hun fusie in 2014 dat autoriteiten moeilijk zouden doen. Maar dat het onmogelijk zou worden gemaakt, hadden ze misschien niet voorzien. Vannacht schrapten de twee oliedienstverleners de plannen. schrijft The Wall Street Journal. De scheiding is een pijnlijke: Halliburton moet 3,5 miljard dollar aan Baker Hughes betalen.

De beslissing komt niet geheel onverwacht. Eerder in april spanden de Amerikaanse autoriteiten een rechtszaak aan om de overname van Baker Hughes door Halliburton te voorkomen. De samensmelting van de twee bedrijven zou zwaar nadelig zijn voor de concurrentie en vernieuwing op de markt voor oliedienstverleners en de belangen van consumenten zouden geschaad worden, betoogde justitie. Ook in Europa waren autoriteiten gekant tegen de fusie.

Tot gisteren vocht Halliburton tegen die weerstand. Maar volgens The Wall Street Journal was het duidelijk dat de fusie in het water zou vallen toen de oliedienstverlener de presentatie van de kwartaalcijfers van 30 april naar 3 mei verplaatste. Die eerste datum was de deadline voor de overname. Volgens analisten profiteert Baker Hughes van de ‘break up’ doordat het opeens 3,5 miljard dollar rijker is. Hiermee zou het bedrijf een buffer hebben voor de eventuele negatieve gevolgen van de scheiding met Halliburton.

‘Dubieus jubileum’

De CIA vierde gisteren een dubieus jubileum. De Amerikaanse inlichtingendienst ‘live-tweette’ de bestorming van het huis van Obama bin Laden in Pakistan en zijn dood vijf jaar geleden, schrijft re/code. Compleet met informatie van achter de schermen.

Twitter avatar CIA CIA 3:30 pm EDT - 2 helicopters descend on compound in Abbottabad, Pakistan. 1 crashes, but assault continues without delay or injury
#UBLRaid
Twitter avatar CIA CIA 3:39 pm EDT - Usama Bin Ladin found on third floor and killed
#UBLRaid

Leuk hoor, merkt het techblog droogjes op. Maar veel nieuwe informatie leverde het niet op voor twitteraars. Dan kan je misschien beter dit artikel lezen, oppert re/code. De actie viel volgens de BBC niet in goede aard bij sommige twitteraars, die het ‘grotesk’ en ‘beschamend’ noemden. The Verge vraagt zich af op de CIA zich misschien niet beter kan bedenken na alle negatieve reacties om dit soort fratsen in de toekomst na te laten.

Puerto Rico nog verder in de problemen

Bankroet Puerto Rico zakt verder weg in de schulden, meldt Bloomberg. Het Amerikaanse gebied moest vannacht verstek laten gaan bij het betalen van 422 miljoen dollar aan rente aan schuldeisers. De Government Development Bank (wiki), het financiële instituut dat schuldpapieren voor het noodlijdende territorium uitgeeft, kan niet voldoen aan zijn betalingsverplichtingen. Dat is niet geheel onverwacht, maar deze gebeurtenis maakt de problemen voor Puerto Rico alleen maar groter.

John Oliver vat de problemen van Puerto Rico samen:

Vorige maand kondigde gouverneur Alejandro Garcia Padilla al een moratorium af op het maken van nieuwe schulden. De ruim 72 miljard die Puerto Rico in het rood staat is genoeg. De weigering van de Government Development Bank om 422 miljoen dollar te betalen, opent volgens Bloomberg echter de deur voor grotere problemen. Want het zou kunnen betekenen dat Puerto Rico ook zijn verplichtingen niet kan voldoen bij obligaties waarvan de betalingen aan schuldeisers gegarandeerd worden door de grondwet. Op 1 juli moet het territorium 2 miljard dollar betalen, waarvan 805 miljoen dollar aan deze type schuldpapieren. Dit zou een zware klap zijn voor Puerto Rico, maar ook voor de trage en fragiele reddingspogingen van de Amerikaanse autoriteiten.