Economie

Chinese inkoopmanagersindex valt licht tegen

Inkoopmanagerscijfers uit China, zeldzame demonstraties in Vietnam en een grote Chinese gronddeal in Australië gaat niet door.

Foto Reuters

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Eerst het goede nieuws: de Chinese inkoopmanagersindex - een belangrijke economische graadmeter - staat nog net een beetje in de plus. Het slechte nieuws: de cijfers vallen wat lager uit dan verwacht. Dat schrijft the South China Morning Post.

De score kwam uit op 50.1, op een schaal van honderd betekent deze stand dat er nog nét sprake is van toenemende vraag van inkopers in de industrie naar nieuwe goederen. Analisten rekenden op een iets hogere uitkomst.

Bij het midden en kleinbedrijf zakte de index verder omlaag, zij vangen blijkbaar de hardste klappen op van de stijgende onzekerheid. De lagere stand volgt ondanks stevig stimuleringsbeleid van de instanties.

Zeldzame demonstraties in Vietnam na massale vissterfte

Vietnamezen gingen dit weekend de straat op in een voor het op papier communistische land zeldzame demonstratie. De reden: massaal aangespoelde dode vissen, meldt The Wall Street Journal.

Langs de Vietnamese kust spoelde afgelopen week een enorme hoeveelheid dode vissen aan. Volgens de demonstranten is dat de schuld van een Taiwanese staalfabriek in de Ha Tinh provincie. Die zou vervuild water in zee hebben geloosd.

Activisten in het streng geleide land willen dat de overheid beter toezicht houdt op vervuilende buitenlandse fabrieken. Premier Nguyen Xuan Phuc geeft toe de oorzaak van de vissterfte nog niet te kennen en gelast een onderzoek.

Chinese kunnen fluiten naar grote lap Australische woestijn

Een procent van alle Australische grond, diep in de afgelegen Outback, dat wilde het Chinese consortium Dakang wel kopen van een Australische landbouwmoloch, schreven we eerder. Leuk natuurlijk, om te kunnen zeggen dat je meer grond bezit dan veel Europese landen, maar precies daarom wil de Australische regering dat de deal niet doorgaat, bericht the Financial Times.

De Australische minister van financiën Morrisson denkt dat de enorme gronddeal, waarmee 245 miljoen euro gemoeid is, niet in het nationaal belang is. Hij tekent daarbij aan dat de gezamenlijke waarde van de grond zo hoog is dat er geen Australische partijen konden meebieden.

In meer landen bestaat zorg over China’s geplande grondaankopen. Nieuw-Zeeland wees onlangs ook een deal af waarbij veel grond in Chinese handen zou vallen.