Waarom staat een casual outfit soms chic en soms slonzig?

Modejournalist Milou van Rossum beantwoordt lezersvragen. Deze maand: waarom ziet casual kleding er bij de één hip uit en bij de ander slonzig?

Foto: Team Peter Stigter

Waarom staat een casual outfit bij sommige mensen hip of zelfs chic en bij anderen alsof ze de kledingkast van Ingrid (van Henk) hebben geplunderd? Dat vraagt Eyke Velema (31) uit Groningen.

Het antwoord:

Er zijn mensen die zomaar iets uit een stapel kunnen trekken en er geweldig uitzien. Dat zijn maar heel weinig mensen, en meestal zijn die mensen ook uitzonderlijk mooi.

Over het algemeen kun je stellen: als iemand er op een nonchalante, casual manier goed uitziet, is daar veel tijd en aandacht aan besteed. Meer werk, doorgaans, dan bij een geklede outfit. Juist als het allemaal niet moet kloppen, moet het kloppen. Hoe pak je dat aan, als niet-professionele stylist?

Zorg ervoor dat een van de onderdelen van de outfit eruit springt: een heel mooie jas, een paar goede sneakers in een modieus model, en zoek er dan andere dingen bij. Neem de tijd om dingen uit te proberen voor de spiegel. Durf, maar kijk kritisch. De lengte van een T-shirt, wel of geen sokken, het kan allemaal een enorm verschil maken.

Zorg voor contrast

Wat bijna altijd goed werkt, is contrast aanbrengen in een outfit: draag sneakers onder een nette broek of een feestelijke jurk, en kijk of een trainingsjack er ook leuk bij is. Doe pumps onder een joggingbroek en probeer daar dan een sportsok of juist een glittersok bij. Modieus haar – zoals een afro (m/v) of halflange krullenkapsels (v) – en een goede, subtiele make-up dragen ook enorm bij aan het totaalplaatje.

Ook een modekwestie? Mail naar hetblad@nrc.nl