Vijf jaar later tweet de CIA ‘live’ over de missie tegen Bin Laden

Van het opstijgen van de helikopters, tot het moment dat Bin Laden doodgeschoten wordt: alles wordt op de minuut bijgehouden.

In het Witte Huis werd live met de actie meegekeken.

Precies vijf jaar geleden werd Osama bin Laden, de leider van Al-Qaida, gedood bij een actie van de Navy SEALS in de Pakistaanse stad Abbottabad. Wilde je daar op dat moment live iets van meekrijgen, dan moest je of onderdeel uitmaken van de Amerikaanse elite-eenheid die de actie uitvoerde, of je in de beroemde situation room in de West Wing van het Witte Huis bevinden. Daar keek de Amerikaanse regering onder leiding van president Obama mee.

Voor het gewone volk is het nu ook mogelijk de situatie op de voet te volgen, zij het 1.826 dagen nadat het gebeurde. De CIA twittert zondag ‘live’ alsof de operatie tegen Bin Laden nu plaatsvindt.

Twitter avatar CIA CIA To mark the 5th anniversary of the Usama Bin Ladin operation in Abbottabad we will tweet the raid as if it were happening today.
#UBLRaid

Het opstijgen van de twee helikopters met mariniers vanuit Afghanistan, het neerstorten van één van de heli’s bij de landing bij het huis van Bin Laden, het komt allemaal voorbij. Net als het moment waarop de beroemde foto in de situation room is gemaakt, waarop Obama toekijkt.

Een paar uur eerder hing hij nog de getapte jongen uit bij het jaarlijkse Correspondents’ Dinner, waar de presentator, die niets wist over de operatie, een grap maakte over de mogelijke verblijfplaats van Bin Laden.

Twitter avatar CIA CIA 3:30 pm EDT - @POTUS watches situation on ground in Abbottabad live in Situation Room
#UBLRaid https://t.co/59KPF7eUTr

Om 15.39 uur, Nederlandse tijd 21.39 uur, betreden de Navy SEALS het vertrek van Osama bin Laden. Daarbij wordt het brein achter de aanslagen op de Twin Towers gedood.

Twitter avatar CIA CIA 3:39 pm EDT - Usama Bin Ladin found on third floor and killed
#UBLRaid

Veertien minuten later komt de bevestiging dat Osama bin Laden is geïdentificeerd. Mission accomplished.

Twitter avatar CIA CIA 3:53 pm EDT - @POTUS receives tentative confirmation of positive identification of Usama Bin Ladin
#UBLRaid