Vertrouweling Hollande voorgedragen als topman Air France-KLM

Jean-Marc Janaillac (63) van het Franse transportbedrijf Transdev moet Alexandre de Juniac opvolgen.

Jean-Marc Janaillac op archiefbeeld van juni 2015.
Jean-Marc Janaillac op archiefbeeld van juni 2015. Foto: Eric Piermont / AFP

Topman Jean-Marc Janaillac (63) van het Franse transportbedrijf Transdev wordt voorgedragen als opvolger van bestuursvoorzitter Alexandre de Juniac van Air France-KLM. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij zondag bekendgemaakt. Op 19 mei wordt de benoeming voorgelegd aan de aandeelhouders van het moederbedrijf van KLM. De Juniac wordt per 1 augustus voorzitter van IATA, de wereldwijde brancheorganisatie voor luchtvaartmaatschappijen.

Janaillac is een vertrouweling van de Franse president François Hollande. Ze studeerden samen aan de École des hautes études commerciales de Paris (HEC) en zaten gelijk op de bestuurdersopleiding École Nationale d’Administration (ENA). Sinds eind 2012 was Janaillac de bestuursvoorzitter van multinational Transdev, in Nederland onder andere actief onder de naam Connexxion. Ingewijden prijzen hem om zijn “verbindende” kwaliteiten.

Lees ook ons profiel van Janaillac: Zachtmoedig, buitenstaander en vriend van Hollande

Die zal hij bij Air France-KLM nodig hebben om de patstelling met pilotenvakbond SNPL te doorbreken. Opnieuw hebben de piloten van Air France afgelopen maand laten weten niet in te stemmen met een plan om meer uren te maken voor een vergelijkbaar inkomen. Daardoor zou het bedrijf ondanks bescheiden winst in 2015 nog altijd minder concurrerend zijn dan bijvoorbeeld Lufthansa.

Janaillac is sinds vorig jaar de Franse vicevoorzitter van het zogenoemde ‘Initiative franco-néerlandaise’, een bilaterale vriendschapsraad die geleid wordt door de respectievelijke ministers van Buitenlandse Zaken, Jean-Marc Ayrault en Bert Koenders. Vanwege zijn nauwe betrekkingen met de Franse president grappen Franse media dat Air France-KLM eindelijk “un Hollandais” aan de leiding krijgt.