Spekman: opdracht PvdA hartstikke actueel

De PvdA viert zondag op het Festival van de Arbeid in Utrecht haar zeventigjarig bestaan.

(vlnr) Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Partijleider Diederik Samsom en Partijvoorzitter Hans Spekman tijdens het Festival van de Arbeid ter ere van het 70-jarig bestaan van de PvdA. Foto Jerry Lampen / ANP

De opdracht van de PvdA is zeventig jaar na de oprichting van de partij nog “hartstikke actueel”. Dat zei partijvoorzitter Hans Spekman zondagmiddag op het Festival van de Arbeid in Utrecht, waar de PvdA zondag haar zeventigjarig bestaan viert.

“Wij hebben na de oorlog van een verscheurd land weer een eenheid weten te maken en hebben een verzorgingsstaat gebouwd waar we trots op mogen zijn”, aldus Spekman. De verzorgingsstaat is volgens de PvdA-voorzitter “de grote verdienste van de sociaal-democratie” en “niet iets van vroeger, maar van de toekomst”.

Spekman waarschuwde dat de tweedeling in de Nederlandse samenleving groter wordt. Hij ziet “nieuwe scheurtjes” in de samenleving door de populariteit van partijen als de PVV. Spekman ziet in het komende verkiezingsjaar “de strijd voor gelijke kansen” als de grote opdracht voor zijn partij.

“Wij kunnen Nederland veranderen en dat moeten we blijven doen. Waar je wieg staat mag niet bepalen wat je kansen zijn.”

Samsom: sociaal-democratische kernwaarden in gevaar

Later zondagmiddag sprak partijleider Diederik Samsom het PvdA-feest toe. Hij zei in zijn toespraak over onderwijs dat door de toenemende ongelijkheid in het onderwijs “de sociaal-democratische kernwaarden van verheffing en verbinding in gevaar komen”.

Ook Samsom benadrukt aan het einde van de dag de houdbaarheid van de sociaal-democratie:

“We zijn van ver gekomen, maar onze opdracht is nog niet af. Het is soms zwaar, maar het was nog nooit zo hard nodig.”

De festiviteiten komen op een moment dat de partij en de partijleider het lastig hebben. Na vier jaar regeren met de VVD staat de PvdA op een enorm verlies in de peilingen. Vicepremier Lodewijk Asscher, in verband met een vakantie niet aanwezig in Utrecht, overweegt inmiddels serieus zich ook kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap.