Ruim tweehonderd arrestaties bij demonstratie Istanbul

Er waren rellen uitgebroken rond de 1 meiviering. Een 57-jarige man werd dodelijk aangereden door een politiewagen.

Een demonstrant in Istanbul. AFP / Yasin Akgul

Er zijn meer dan tweehonderd mensen gearresteerd bij demonstraties in Istanbul, zo meldt Reuters. Er waren rellen uitgebroken rond de viering van de Dag van de Arbeid. De politie probeerde met waterkanonnen en traangas te voorkomen dat anti-overheidsdemonstranten het Taksimplein zouden bereiken.

Volgens het persbureau waren er ruim 24.000 politiemensen en andere beveiligers op de been om de 1 meiviering in goede banen te leiden. Er zijn veertig molotovcocktails, zeventien handgranaten en 176 stuks vuurwerk in beslag genomen.

CNN Turk meldt dat een 57-jarige man omkwam doordat hij werd aangereden door een politiewagen met een waterkanon, terwijl hij de straat probeerde over te steken.

Het Taksimplein was tot 1977 de plek van de 1 meivieringen. Dat jaar kwamen 42 mensen om tijdens demonstraties. In 2000 mocht de Dag van de Arbeid er weer worden gevierd, maar in 2013 werd dat weer verboden. Dit jaar was de viering op een aangewezen plek in het district Bakırköy. Duizenden mensen namen deel aan de viering.

Betere arbeidsomstandigheden

Ook in Nederland werd zondag aandacht gevraagd voor betere omstandigheden voor arbeiders. Leden van de FNV liepen een mars door Amsterdam, vanaf het Jonas Daniël Meijerplein naar het Oosterpark.

De Dag van de Arbeid viel voor de PvdA samen met het het zeventigjarig bestaan van de partij. De PvdA vierde de dag met een festival in Utrecht.