Roemer enige kandidaat lijsttrekker SP

Vorige week werden Jesse Klaver (GroenLinks) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) gekozen als lijsttrekker voor de verkiezingen van maart 2017.

Emile Roemer. Foto Bart Maat / ANP

Emile Roemer zal ook bij de volgende parlementsverkiezingen in maart 2017 lijsttrekker van de Socialistische Partij zijn. Hij meldde zich als enige kandidaat voor de functie, bevestigt de SP. Op 25 juni moet de partijraad nog instemmen met de kandidatuur.

Het zal de derde keer zijn dat Roemer (53) de verkiezingen ingaat als lijsttrekker. In 2010 en 2012 behaalde hij vijftien zetels. Roemer is vanaf 2010 politiek leider en fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer. Hij volgde Agnes Kant op.

De volgende verkiezingen zullen weinig nieuwe namen kennen als lijsttrekker. Sybrand Buma gaat door als lijsttrekker van het CDA Kees van der Staaij bij de SGP. Alexander Pechtold (D66) zal hoogstwaarschijnlijk ook opnieuw lijsttrekker worden. Van Mark Rutte (VVD) is de kandidatuur nog niet officieel, maar waarschijnlijk. Diederik Samsom (PvdA) is bereid het op te nemen tegen andere partijleden. Vicepremier Lodewijk Asscher bijvoorbeeld sluit een gooi naar het leiderschap niet uit.

GroenLinks en ChristenUnie

Bij GroenLinks waren geen andere kandidaten voor het lijsttrekkerschap dan Jesse Klaver. Hij werd op 23 april gekozen op het partijcongres. Vorig jaar nam Klaver de functie van partijleider van Bram van Ojik over, al polste Van Ojik ook andere partijprominenten, bleek vorige week.

Gert-Jan Segers zal bij de ChristenUnie lijsttrekker zijn tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Hij werd ook 23 april gekozen op het partijcongres. Segers volgde vorig jaar Arie Slob op als fractieleider in de Tweede Kamer.

Vier vertrekkende SP-Kamerleden

In september wordt waarschijnlijk de complete kandidatenlijst bekend van de SP. Afgelopen maanden maakten vier SP-leden bekend niet terug te zullen keren in de Tweede Kamer na de komende parlementsverkiezingen. Farshad Bashir, Paul Ulenbelt, Sharon Gesthuizen en Arnold Merkies hebben andere plannen.