Kampioensstrijd PSV en Ajax nog onbeslist, Cambuur degradeert

In puntenaantal staan de twee clubs gelijk, maar gezien het doelsaldo lijkt het waarschijnlijk dat de schaal volgende week naar Amsterdam gaat.

Vaclav Cerny scoort de 1-0 voor Ajax tegen Twente. Foto Olaf Kraak / ANP

De strijd om de landstitel in de eredivisie krijgt volgende week zondag tijdens de 34e en laatste speelronde een mooie finale. Koploper Ajax en rivaal PSV kwamen zondag op de 33e speeldag beide tot winst. Ajax won op eigen veld met van FC Twente (4-0), PSV versloeg SC Cambuur met 6-2. De Friese ploeg degradeerde daardoor officieel naar de Jupiler League.

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 90+2. Afgelopen! Fantastische overwinning! Nog één wedstrijd! 💪👊 #ajatwe #wijzijnajax https://t.co/lTrK1LeB0j

Ajax en PSV beginnen komende zondag met 81 punten aan de allesbeslissende speeldag. Het doelsaldo van Ajax is na de uitslagen van zondag +6 ten opzichte van PSV. Ajax gaat op 8 mei op bezoek bij De Graafschap, titelverdediger PSV speelt uit tegen PEC Zwolle.

Twitter avatar SCCambuurLwd SC Cambuur Einde. Na drie seizoenen eredivisie daalt Cambuur af naar de eerste divisie, met een 6-2 nederlaag tegen PSV. Dat doet pijn. Erg veel pijn.

Hoog tempo

PSV liet zondag geen twijfel bestaan over zijn bedoelingen en begon furieus offensief aan het duel. De ploeg van trainer Phillip Cocu wilde aan het doelsaldo gaan werken en begon in hoog tempo op doelpunten te jagen.Door het haastige spel werd PSV ook slordig en waren er hachelijke momenten voor het eigen doel. De thuisclub gaf de voorsprong snel weer weg. Met doelpunten van Luuk de Jong en Gastón Pereiro leek PSV daarna alsnog flink uit te lopen, maar door een prachtig schot van Jack Byrne in de kruising was het verschil bij rust nog maar mager.

PSV moest in de tweede helft blijven jagen op meer doelpunten, maar stuitte keer op keer op doelman Leonard Nienhuis. Toch was het een fout van de keeper die de vierde PSV-treffer inluidde. Nienhuis probeerde een hoekschop te voorkomen, maar trapte de bal recht in de voeten van Adam Maher. De middenvelder, die voor het eerst sinds november een basisplaats had, was niet van plan om zijn kans weg te geven en scoorde. Jetro Willems stookte het thuispubliek verder op met een fraaie vrije trap en Van Ginkel wist hem dat in blessuretijd na te doen: 6-2.

Lang spannend

Václav Cerny van Ajax was na 37 minuten veel sneller dan zijn tegenstander Stefan Thesker en liet doelman Nick Marsman kansloos (1-0). Het doelpunt viel op een goed moment voor Ajax, want het openingsoffensief van de thuisploeg was net een beetje geluwd. Ajax zette FC Twente onder druk, onder aanvoering van een uitblinkende Thulani Serero die zijn uitverkiezing boven Riechedly Bazoer helemaal waarmaakte. Een snelle tweede treffer bleef echter uit.

Zo bleef het spannend voor de toeschouwers in de ArenA, want vooral Hakim Ziyech liet af en toe zien hoe goed hij kan voetballen. Misschien wel de beste speler van de eredivisie dwong keeper Cillessen tot een knappe redding. Met een rake kopbal zorgde Van der Hoorn in de tachtigste minuut voor opluchting bij de thuisploeg. Fischer en Younes gaven vervolgens het startsein voor een vervroegd kampioensfeestje.

Overige wedstrijden

Feyenoord - Willem II
Feyenoord heeft zondag de derde plek in de eredivisie veiliggesteld. De bekerwinnaar won in Tilburg met 1-0 van Willem II, dankzij een fortuinlijk doelpunt van Anass Achahbar. Feyenoord verlengde de ongeslagen reeks daarmee tot twaalf wedstrijden, iets wat de Rotterdamse club tien jaar geleden voor het laatst lukte. Voor Willem II, dat naar de zestiende plek zakte, dreigt het seizoen nog een staartje te krijgen in de nacompetitie.

Groningen - Heerenveen
FC Groningen houdt uitzicht op de play-offs voor Europees voetbal. Op bezoek in Heerenveen verpestten de Groningers de laatste wedstrijd van Foppe de Haan in het Abe Lenstra Stadion, door met 2-1 te winnen.

Groningen profiteerde optimaal van de resultaten op de andere velden, zoals bij Vitesse - FC Utrecht en NEC - Roda JC. Daardoor sprong het team van de tiende naar de achtste plaats, precies genoeg voor een vervolg van het seizoen. In de slotronde kunnen Vitesse en NEC echter nog langszij komen. Voor sc Heerenveen staat in de laatste wedstrijd niets meer op het spel.

AZ - De Graafschap
AZ heeft zondag een grote stap gezet naar de vierde plaats in de eredivisie en daarmee directe plaatsing voor de Europa League. De Alkmaarders wonnen met 4-1 van De Graafschap en hebben in de laatste speelronde volgende week genoeg aan een punt. De Graafschap is door de nederlaag veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

Vitesse - FC Utrecht
FC Utrecht is na de zwaar bevochten 3-1-winst tegen Vitesse verzekerd van deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Vitesse is na deze nederlaag nog niet uitgeschakeld voor dit toetje in de eredivisie. In het matige duel kwam Vitesse voor de rust op voorsprong via Guram Kashia. In de tweede helft tekende Nacer Barazite op aangeven van Chris Kum voor de gelijkmaker. In de slotfase bezorgden invaller Ruud Boymans en Ramon Leeuwin FC Utrecht de volle winst.

Excelsior - PEC Zwolle
Voor Excelsior en PEC Zwolle staat in de laatste speelronde van het seizoen nog alles op het spel. Beide ploegen speelden zondag met 2-2 gelijk, waardoor PEC nog niet zeker is van de play-offs om Europees voetbal en Excelsior nog volop moet strijden om de veilige vijftiende plaats.

Roda JC - NEC
Roda JC heeft zondag op eigen kracht een langer verblijf in de eredivisie veiliggesteld. Na een maand waarin het geen enkel punt pakte, zegevierde de Limburgse club met 2-1 bij NEC. De ploeg van trainer Darije Kalezic is niet meer te achterhalen door Excelsior en Willem II, die volgende week uitmaken wie de nacompetitie in moet.

NEC bewees zichzelf in de eigen Goffert juist een slechte dienst. De ploeg van trainer Ernest Faber was bij winst op koers gebleven voor een plek in de play-offs om Europees voetbal, maar gaf die goede uitgangspositie zondagmiddag uit handen.

Heracles - ADO
Heracles is zeker van een plek in de play-offs om Europees voetbal, ADO Den Haag speelt nergens meer om in de eredivisie. Een 1-1-gelijkspel in Almelo zorgde voor zekerheid in beide kampen.

Voorafgaand aan de wedstrijd moest Heracles met het oog op de play-offs een thuiszege noteren om zeker te zijn. Later bleek dat niet meer nodig door de uitslagen op de andere velden. De ploeg kan nog hooguit zevende worden.

(ANP)