Na bestorming Iraaks parlement volgt dubbele bomaanslag

In Irak is het zeer onrustig. Op zaterdag vielen demonstranten het parlement binnen, op zondag werden zeker 32 mensen gedood bij bomaanslagen.

Aanhangers van de shi'itische geestelijke Moqtada al-Sadr bestormden zaterdag het parlement. S'avond ging het protest door op een centraal plein de streng beveilgde Groene Zone. Foto Wissm al-Okili/ Reuters

Irak beleeft een zeer onrustige tijd. Op zaterdag vielen honderden aanhangers van de invloedrijke shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr het parlement binnen om hervormingen af te dwingen. De Iraakse premier Haider al-Abadi riep de noodtoestand uit en liet weten dat alle demonstranten worden opgepakt en vervolgt.

Op zondagmiddag vond er een dubbele bomaanslag plaats in de Zuid-Irakese stad Samawa waarbij zeker 32 mensen om het leven kwamen, zo meldt persbureau Reuters. Het dodental zal vermoedelijk nog verder stijgen. Bij de aanslag raakten ook 75 mensen gewond. De aanslag is opgeëist door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Op zaterdag pleegden zij ook al een aanslag in Bagdad wat aan zeker 21 mensen het leven kosten.

IS verliest steeds meer terrein in Irak, maar heeft grote delen van het westen en de miljoenenstad Mosul nog onder controle. De terreurbeweging laat zich in de afgelopen maanden vooral gelden door bomaanslagen te plegen.

Protest tegen corruptie

Naast de terreur van IS, beleeft Irak ook een zeer grote politieke crisis. Voor veel Irakezen vormt de opmars van IS niet het grootste probleem van het land, maar het feit dat ze niet meedelen in de miljardeninkomsten uit de oliesector.

De populaire shi’itische leider Al-Sadr maakt handig gebruik van deze volkswoede en voerde via wekenlange demonstraties voor de streng beveiligde Groene Zone in Bagdad, het gedeelte waar alle overheidsgebouwen en diplomatieke posten zich bevinden, druk uit op de regering van premier Al-Abadi.

De aanhagers van Al-Sadr, wiens milities tien jaar geleden in een bloedige strijd verwikkeld waren met het Amerikaanse leger, eisen hervormingen en willen een eind aan de corruptie. Irak staat op plaats 161 van de 167 in de corruptie-index van Transparency International.

Lees ook een analyse van buitenlandredacteur Toon Beemsterboer over de huidige situatie in Irak: Instabiel Irak is nu ook nog blut

Begin deze week leek Al-Sadr zijn zin te krijgen. Het Iraakse parlement stemde in met een kabinetswisseling waardoor een aantal ministers werd vervangen door academici en technocraten. Maar het parlement lag eind deze week toch weer dwars. Dat was het startsein voor de aanhangers van Al-Sadr om het parlement in de streng beveiligde Groene Zone te bestormen, luid roepend: “de lafaarden rennen weg”.

De veiligheidsdiensten probeerde de demonstranten tevergeefs met traangas tegen te houden. Eenmaal binnen in het parlement zwaaiden ze met Iraakse vlaggen en dansten op de banken. Inmiddels hebben ze het parlement weer verlaten en zetten ze hun protest voort op een centraal plein in de Groene Zone.

    • Huib de Zeeuw