In 2015 hoogste aantal stakingen sinds 2006

Het aantal verloren arbeidsdagen dat met de stakingen gemoeid was viel echter mee, volgens het CBS.

Werknemers uit de metaalindustrie voeren in oktober 2015 actie voor een nieuwe cao met een mars. De staking is door FNV Metaal en CNV Vakmensen georganiseerd. Foto Bas Czerwinski / ANP

Het jaar 2015 kende het hoogste aantal stakingen in negen jaar. Het aantal verloren arbeidsdagen dat daarmee gemoeid ging, valt echter mee. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag.

In 2015 is 27 keer het werk neergelegd. Alleen in 2005 en in 2006 waren er meer werkonderbrekingen, respectievelijk 28 en 31.

Het aantal arbeidsdagen dat met de stakingen verloren ging valt relatief mee. In 2002 en in 2012 lag dit aantal boven de tweehonderdduizend, terwijl vorig jaar niet meer dan 48.000 verloren arbeidsdagen zijn geteld (onder 42.000 stakers).

De tekst gaat verder onder de grafieken.

CBS

CBS

CBS

CBS

Meeste stakingen in de industrie

In de industrie en de sector vervoer en opslag deden zich de meeste stakingen voor. De meeste arbeidsdagen gingen verloren in de industrie, namelijk 40.000. In diezelfde sector staakten ook de meeste werknemers (21.000).

Vakbonden in de metaalindustrie organiseerden grote acties, waarbij werknemers over het hele land het werk neerlegden. Na negen maanden onderhandelen werd een akkoord bereikt voor de cao voor bedrijven in de grootmetaal.

Waar staakten de werknemers in de metaalsector?


(Bron: FNV)

Langste staking bij de politie

De langste werkonderbreking in 2015 was die bij de politie. Die politiebonden voerden maanden actie voor een betere cao. Door een gebrek aan beveiliging moesten enkele voetbalwedstrijden tijdens de eerste ronde van de eredivisie in de zomer worden afgelast. Ook tijdens de proloog van de Tour de France werd actie gevoerd en op Prinsjesdag gingen politiebureaus urenlang dicht. Ook besloot de politie een periode minder verkeersboets uit te schrijven, waardoor het aantal verkeersovertredingen daalde ten opzichte van 2014. Pas in december werd een akkoord bereikt.

Vandaag, 1 mei, is de Dag van de Arbeid. De FNV roept op naar Amsterdam te komen om haar successen te vieren het afgelopen jaar. In 2015 is meer dan 80 procent van de stakingen uitgeroepen door vakbonden, volgens het CBS. In 70 procent van de gevallen waren de vakbonden ook betrokken bij de onderhandelingen die leidden tot het einde van de staking.

FNV roept op naar Amsterdam te komen op de Dag van de Arbeid: