Longreads

Hoe de diagnose Alzheimer ook een nieuw begin kan zijn

De symptomen van Alzheimer kennen we. Maar er is ook die wachtperiode, waarin mensen nog controle hebben over hun leven.

Geri Taylor. Screenshot New York Times

Eind 2012 herkende ze zichzelf opeens niet meer in de spiegel. Ja, ze was wel eens eerder dingen vergeten, wat wil je op je 69ste. Maar je eigen gezicht niet meer herkennen! Op die doodnormale ochtend in de badkamer verstijfde ze van angst.

Het is het begin van een lijvig verhaal van The New York Times (ruim 21.000 woorden) over de ‘wachtperiode’ van de ziekte van Alzheimer. De symptomen van de neurologische ziekte zijn inmiddels wel bekend, maar over de periode waarin de ‘patiënten’ nog in grote mate controle hebben over hun leven is minder bekend.

Lees dus het verhaal van Geri Taylor, vanaf het moment dat ze beseft dat er écht iets niet klopt. De jaren daarna zitten vol pijnlijke en moeilijke momenten, maar zijn vaak genoeg ook opbeurend en vreugdevol. Ze noemt de eerste fases van haar ziekte een “vagevuur”, maar zou dit ook een nieuw begin kunnen zijn?

Lees de longread van The New York Times (21.000 woorden, leestijd: anderhalf uur) Fraying at the Edges

NYT-journalist N.R. Kleinfield merkte dat de meeste verhalen over Alzheimer gaan over die laatste fase, vertelt hij in katern Times Insider. Maar de belangrijkste periode is die eerste fase, wanneer de diagnose net is gesteld en het wachten is op wat komen gaat.

Alzheimer’s is nothing if not a cruel waiting game.

NRC-serie

NRC-redacteur Enzo van Steenbergen schrijft momenteel een serie over de ziekte van Alzheimer. Hij volgt Hans Goebertus en zijn vrouw Ria. Hans vindt het belangrijk om andere patiënten en mensen die in de toekomst met Alzheimer te maken krijgen, te laten zien welke invloed deze ziekte kan hebben op patiënten en hun omgeving. Ook willen hij en Ria laten zien wat er nog wél allemaal kan.

Het is onbekend hoeveel afleveringen de serie zal tellen. Het ziekteverloop is onvoorspelbaar, en de persoonlijkheid van Hans zou kunnen veranderen. Per aflevering zullen Hans en Ria bepalen of ze nog willen vertellen over het ziekteverloop.

Lees het het volledige NRC-dossier: Leven met alzheimer.
    • Menno Sedee