Grijzer, ouder maar scherp als altijd: Obama’s laatste Correspondents Dinner

Obama nam zichzelf op de hak, maar richtte vooral zijn pijlen op Donald Trump.

Foto Nicholas Kamn/ AFP

Het einde van het presidentschap van Barack Obama zal voor de journalisten van het Witte Huis flink wennen zijn. Alleen al omdat ze zijn relativerende humor moeten gaan missen. Hillary Clinton of Donald Trump blinken daar niet echt in uit. Ook bij zijn allerlaatste optreden tijdens het White House Correspondents Dinner nam Obama zichzelf weer op de hak.

Al begon hij de jaarlijkse galadiner wat triomfantelijk. Obama kwam op, met op de achtergrond de muziek van Anna Kendrick die zingt: “You’re gone miss me when I’m gone”. Obama neemt glimlachend het applaus in ontvangst, kijkt veelbetekenend de zaal in, en zegt: “You can’t say it, but you know its true”.

Iets later tijdens zijn toespraak reflecteert Obama op zijn acht jaar als president en portretteert zichzelf als een oude, grijze man die niet langer ‘s nachts wakker ligt voor een telefoontje, maar voor zijn blaas die geleegd moet worden.

“Eight years ago I said: it’s time to change the tone of our politics. In hindsight, I clearly should be more specific. Eight years ago, I was a young man, full of idealism and vigour. And look, how am I now? I’m grey, grizzled, counting the days to my death panel. Hillary once questioned whether I’d be ready for a 3 a.m. phone call? Now I’m awake anyway because I’ve got to go to the bathroom.”

Trump krijgt er flink van langs

Met een kwinkslag geeft Obama allereerst Hillary Clinton ervan langs door haar als een oude presidentskandidaat neer te zetten die geen jonge kiezers weet te trekken omdat ze niet begrijpt wat een ‘poke’ uitdelen op Facebook betekent. Ook refereerde hij aan haar betaalde Goldman Sachs optredens.

Maar het meeste materiaal had Obama gereserveerd voor de Republikeinse presidenskandidaat Donald Trump. Hij begon heel serieus over het belang van vrije pers. “No, you know I’m kidding. You know that I’m talking about Trump”. De zaal barst in lachen uit. Obama volgt met een flauwe grap over zijn afwezigheid. Is hij nu een Trump steak aan het eten? Of tweet Trump beledigingen naar Angela Merkel; een verwijzing naar Trumps kritiek op het vluchtelingenakkoord.

Het establishment binnen de Republikeinse partij vindt het vreselijk en schandalig dat Trump de belangrijkste presidentskandidaat is, zo merkt Obama op, omdat Trump geen ervaring heeft met buitenlandpolitiek. Maar is dat wel zo?

“But fairness, he has spent years meeting with leaders from around the world: Miss Sweden, Miss Argentina, Miss Azerbaijan.”

En daarop volgt de hardste grap van de avond:

“And there’s one area, where Donald’s experience could be viable and that’s closing Guantánamo. Because Trump knows a thing or two about running waterfront properties into the ground.”

Obama besloot de avond met een serieuze opmerking over het belang van vrije pers en refereerde daarbij aan de Amerikaans-Iraanse journalist Jason Rezaian van de Washington Post die meer dan een jaar vastzat in Iran. De president beloofde dat het Witte Huis zich zal blijven inzetten voor journalisten die zijn opgesloten.

Zie hier de gehele toespraak van Obama