Filippijnse terreurgroep laat tien Indonesische gijzelaars vrij

Maandag onthoofdde Abu Sayyaf een Canadees toen geen losgeld was betaald. Ook een Nederlander zit nog vast.

Hoofd van de Filippijnse politie na de onthoofding van een Canadees op maandag. Foto Bullit Marquez / AP

De Filippijnse terreurgroep Abu Sayyaf heeft zondag tien Indonesiërs vrijgelaten die in maart gevangen waren genomen. Dat meldt persbureau AP op basis van lokale functionarissen. Het is onbekend of losgeld is betaald. De gijzelaars zijn in goede gezondheid.

Maandag executeerde Abu Sayyaf een Canadees, die al sinds september samen met een landgenoot, een Noor en een Filippijn was gegijzeld. De Canadees werd onthoofd toen de deadline verstreek om losgeld te betalen. Er was 5,7 miljoen euro gevraagd.

Nederlander gevangen

De Candese premier Justin Trudeau veroordeelde de “koelbloedige moord”. Hij beloofde samen met de Filippijnse regering zich in te zetten om de verantwoordelijken te vervolgen. Abu Sayyaf heeft de andere Canadees, de Noor en de Filippijn nog in handen. Ook vier anderen die in maart zijn gegijzeld, worden nog vastgehouden.

Abu Sayyaf houdt ook een Nederlander gevangen. Ewold Horn uit Termunten werd begin 2012 ontvoerd op de eilandengroep Tawi-Tawi. Tijdens een militaire actie december 2014 van het leger wist zijn Zwitserse reisgenoot te ontsnappen.

In totaal houdt de terreurgroep zeker dertien mensen vast, volgens persbureau Reuters.

Losgeld

De tien vrijgelaten Indonesiërs werden in maart van een sleepboot gehaald door gewapende militanten. Dit weekend werden ze voor het huis van de gouverneur van de provincie Sulu achtergelaten, in de gemeente Jolo, volgens AP. De burgemeester van Jolo was niet op de hoogte van een betaling aan de gijzelnemers:

“Wie geld heeft betaald voor de vrijlating steunt Abu Sayyaf. Het geld zal gebruikt worden voor de aanschaf van vuurwapens.”

Abu Sayyaf pleegt ook aanslagen op de archipel. De groep is verantwoordelijk voor de dodelijkste aanslag uit de Filippijnse geschiedenis, toen bij een bomaanslag op een boot in 2004 116 mensen om het leven kwamen. Abu Sayyaf zegt te streven naar een onafhankelijke islamitische provincie op de Filippijnen en heeft trouw gezworen aan IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.