Pech berooft Verstappen van mooi resultaat, Rosberg wint

Lewis Hamilton reed van plek tien naar twee, maar moest opnieuw de winst laten aan teammaat Nico Rosberg. Foto AP / Ivan Sekretarev

De Nederlander stevende af op een evenaring van zijn beste resultaat dit jaar, maar mechanische pech nekte de race van Verstappen op de straten van Sotsji.

Met minder dan twintig ronden te rijden gaf de Toro Rosso van Verstappen de geest. De Nederlander leek tot dan toe zijn prestatie vorige maand in Bahrein te evenaren: een zesde plaats was normaal gesproken ook het hoogst haalbare achter de topteams Mercedes, Ferrari en Williams.

Een afwijkende strategie met zijn pitstops, Verstappen leek vanmiddag als enige slechts één keer binnen te willen komen voor nieuwe banden, had de 18-jarige tot dan toe veel gebracht. Op enig moment lag hij tweede en met een comfortabele voorsprong op tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso (McLaren) leek de zesde plaats zeker.

Na afloop toonde Verstappen zich voor de camera’s van Ziggo Sport tevreden met hoe goed de race verliep tot de mechanische pech:

“Het ging prima, niks aan de hand. De wagens óór me waren iets te snel, achter me iets te langzaam. Het was een hele eenvoudige race voor me, eigenlijk. We hadden makkelijk zesde kunnen worden, misschien had ik plek vijf van Massa zelfs kunnen pakken omdat hij nog een late stop maakte. Heel blij met de race, maar geen punten gehaald.”

Rosberg foutloos

De vierde race van het seizoen leverde opnieuw winst op voor Nico Rosberg. De Duitse Mercedes-coureur heeft nu alle grands prix van 2016 gewonnen en geniet een ruime voorsprong in de WK-stand op teamgenoot Lewis Hamilton, die ook dit weekend weer niet gespaard werd door ongeluk.

De regerend wereldkampioen moest als tiende starten na motorpech zaterdag tijdens de kwalificatie. De middag van de regerend wereldkampioen stond derhalve, net als in de voorgaande drie races, in het teken van schadebeperking. Rosberg bleef in die wetenschap wederom feilloos, ook toen hij zijn voorsprong op Hamilton gehalveerd zag worden door de Brit die zijn aanval uiteindelijk moest afzwakken vanwege een probleem met de waterdruk.

Veel spektakel leverde de race door het olympisch park van Sotsji niet op. Alleen in de eerste ronde knetterde het in Rusland, toen Ferrari-coureur Sebastian Vettel uit de race crashte. De daarop volgende neutralisatie leverde zowel Hamilton als Verstappen, die beide de brokstukken behendig ontweken, een prima uitgangspositie op voor de rest van de middag.

Race report: de bepalende momenten van de race

De vierde grand prix van het seizoen gaat over 53 ronden op het stratencircuit van Sotsji. WK-leider Nico Rosberg (Mercedes) start vanaf pole position, zijn enige reële concurrent en teammaat Lewis Hamilton na mechanische pech vanaf de 10 stek. Max Verstappen staat voor hem.

 • Bij de start gaat het vrijwel direct mis. In de eerste bocht na het lange ‘vol gas gedeelte’ vanaf start/finish crasht Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur, van wie zo gehoopt werd dat hij een serieuze bedreiging kon vormen voor de Mercedes-hegemonie, ligt uit de race. En de viervoudig wereldkampioen is absoluut niet te spreken over dat hij tot twee keer toe van achter wordt aangereden.
 • Race hervat en safety car van de baan. Max Verstappen knap 6e. Hij kwam moeizaam weg maar omzeilde vakkundig de ellende die zich om hem heen afspeelde. Lewis Hamilton al op P5, Rosberg leidt voor Vettels teammaat Kimi Raikkonen en Williams-duo Valtteri Bottas en Felipe Massa.
 • Tien ronden achter de rug en Hamilton stoomt op naar P3, achter Bottas die bij de herstart Raikkonen verraste. Uit herhalingen blijkt ondertussen dat het thuisrijder Daniil Kvyat is geweest die Vettel tot twee keer aanreed en de race uit werkte:

  Rosberg nu 10 seconden voor op Bottas, Hamilton en Raikkonen, Verstappen nog steeds 6e. Hij weet Massa zes tellen voor hem en Fernando Alonso (McLaren) op evenzoveel seconden achter hem.

 • Na de eerste pitstops van onder meer Bottas en Hamilton maakt laatstgenoemde serieus werk van de 2e plek. Nog geen ronde heeft hij nodig om de Fin te passeren. Rosberg is nog niet binnen geweest en datzelfde geldt voor Verstappen. Een ogenschijnlijk andere pitstopstrategie dus voor hen. Max hierdoor nu tijdelijk tweede.
  Twitter avatar ToroRossoSpy Toro Rosso And just as we tweet that, RAI comes in for a pit-stop, which means @Max33Verstappen is now racing in P2! Great job so far 👍🏼👏🏼💨💨 #RussianGP
 • Bijna halverwege de race en na die boeiende eerste ronde is het eigenlijk vrij tam op de baan. Verstappen is binnen voor zijn - mogelijk - enige stop van de middag: wat gaat hem dat brengen? Voorlopig P7 terwijl Hamilton de snelste man op de baan is, maar Rosberg 12 seconden voor zich weet. Mercedes nu wel op 1 en 2. Gevolgd door Raikkonen, Bottas, Massa en Sergio Perez (force India) die voor Max rijdt maar nog zeker een stop moet maken.
 • Nog 20 van de 53 ronden te gaan en Rosberg lijkt zijn 100 procent score in 2016 te verlengen. Hamilton, als 10e gestart, zal niet ontevreden zijn, maar het gat met zijn rivaal groeit opnieuw als de rangorde zo blijft. Achter de Mercedesen Raikkonen met 7 seconden achterstand, gevolgd door Bottas en Massa. Verstappen op wat in principe het hoogst haalbare is vanmiddag voor iemand die niet voor Mercedes, Ferrari of Williams rijdt: plek zes met 18 seconden voorsprong op Alonso.
 • Verstappen uit de race! De betrouwbaarheid laat de 18-jarige Nederlander in de steek. Zonde, want die fraaie zesde plek leek veilig.
  Twitter avatar F1 Formula 1 LAP 35/53: Yellow flags 🔶🔶 as engine problems end Verstappen’s race #RussianGP 🇷🇺 https://t.co/4z8S99wz7H
 • Problemen voor Hamilton met nog 15 ronden te gaan. Heeft hij net zijn achterstand op Rosberg bijna gehalveerd, komt het team over de boordradio:
  Twitter avatar MercedesAMGF1 MERCEDES AMG F1 UPDATE: Water pressure issue for @LewisHamilton.He’s backed off and it looks to have stabilised.Battling hard out there.Everything crossed.

  De voorsprong van Rosberg loopt weer op, en achter Hamilton komt Raikkonen langzaam dichterbij.

 • De laatste tien ronden en de rangorde is als volgt: Rosberg met 14 tellen op Hamilton, die zijn voorsprong van 12 seconden op Raikkonen lijkt te kunnen behouden. Dan Williams-duo Bottas en Massa, gevolgd door Alonso die Verstappens plekje heeft ingenomen.
 • FINISH! Nico Rosberg wint alweer. Hij is foutloos waar de concurrenten Lewis Hamilton, en in mindere mate, Sebastian Vettel met pech kampen. Helaas geen finish voor Max Verstappen, wél voor Kimi Raikkonen die nu naar de derde plaats klimt in de WK-stand. Opvallend: McLaren met beide wagens in de punten en ook scores voor Kevin Magnussen (Lotus) en Romain Grosjean (Haas).

Uitslag grand prix van Rusland:

1. Nico Rosberg (Mercedes) 53 ronden
2. Lewis Hamilton (Mercedes) +25,0 sec
3. Kimi Raikkonen (Ferrari) +32,0
4. Valtteri Bottas (Williams) +50,2
5. Felipe Massa (Williams) +74,4
6. Fernando Alonso (McLaren) +1 ronde
7. Kevin Magnussen (Renault) +1 ronde
8. Romain Grosjean (Haas) +1 ronde
9. Sergio Perez (Force India) +1 ronde
10. Jenson Button (McLaren) +1 ronde

Stand in het WK na 4 van de 21 races:

1. Nico Rosberg 100 pnt (+25)
2. Lewis Hamilton 57 (+18)
3. Kimi Raikkonen 43 (+15)

10. MAX VERSTAPPEN 13

  • Jules Seegers