Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Digitalisering grotere bedreiging Nederlands bedrijfsleven dan robots, nieuwe speler op Nederlandse beleggersmarkt en nieuwe topman voor Air France KLM.

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Digitalisering grotere bedreiging Nederlands bedrijfsleven dan robots

Digitalisering vormt in het Nederlandse bedrijfsleven een veel grotere bedreiging voor banenverlies dan robotisering. Dat meldt De Volkskrant. De afgelopen twee jaar heeft maar 1 tot 2 procent van de bedrijven in Nederland robots geïntroduceerd op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van een arbeidssocioloog van de Erasmus Universiteit.

Er wordt vooral gebruik gemaakt van las- en melkrobots en hier en daar een enkele drone. Van de duizend ondervraagden gaf echter een op de vijf aan de afgelopen twee jaar digitalisering te hebben doorgevoerd. Volgens de onderzoeker draagt digitalisering daarmee veel meer bij aan banenverlies dan de opkomst van robots:

Het is het internet en het gebruik van nieuwe software die momenteel de opkomst mogelijk maken van digitale platformorganisaties en nieuwe arbeidsverhoudingen, zoals Uber in de taxibranche. En het is digitalisering die de bijl zet aan veel administratieve taken, zoals in het bank- en verzekeringswezen.

Het gebrek aan gebruik van robots in het nationale bedrijfsleven ligt volgens de onderzoeker aan geld en de structuur van de Nederlandse economie. Nederland kent veel mkb-bedrijven, die de relatief hoge kosten voor robots vaak niet op kunnen brengen. Ook kent ons land geen grote industrie waar robots veel gebruikt worden, zoals bijvoorbeeld de auto-industrie.

finanzen.nl nieuwe speler op Nederlandse beleggersmarkt

Axel Springer, het mediaconcern van Die Welt en Bild, heeft sinds deze week een nieuwe Nederlandse financiële website in de lucht: finanzen.nl. Dat schrijft het Financieele Dagblad, voor wie het nieuwe beleggersportaal een belangrijke concurrent zal worden.

De nieuwe website is de Nederlandse versie van het Duitse finanzen.net. De site wordt gemaakt met hulp van het Nederlands Z24 Media, dat de redactie, advertentieverkoop en marketing van zowel website als app voor zijn rekening neemt.

Volgens het FD is Axel Springer een succesverhaal wat betreft het aanpassen van een klassieke dagbladuitgever op het digitale tijdperk. Uit de cijfers van afgelopen jaar blijkt het concern bijna tweederde van de 3,3 miljard omzet te halen uit digitale uitgaven. In 2009 was dat nog 19%.

Janaillac nieuwe topman van Air France KLM

Jean-Marc Janaillac wordt de nieuwe topman van Air France KLM. Dat meldt BNR Nieuwsradio. De raad van bestuur van de vliegtuigmaatschappij heeft dat zondag besloten. De 63-jarige Fransman volgt Alexandre de Juniac op aan het hoofd van het Frans-Nederlandse bedrijf.

Janaillac is sinds 2012 directeur van het internationale transportbedrijf Transdev, dochterbedrijf van onder meer Veolia, dat zowel in Frankrijk als in Nederland actief is. De selectiecommissie koos voor hem onder meer wegens zijn kennis van de transportsector in beide landen. Hij werkte al eerder voor Air France en voor het Parijse stadsvervoerbedrijf RATP.

Juniac vertrekt uiterlijk eind juli. Hij wordt hoofd van de internationale brancheorganisatie IATA.