Demonstranten ‘tijdelijk’ weg uit Groene Zone Bagdad

Zaterdag bestormden honderden demonstranten het parlement uit onvrede met het uitblijven van hervorming door de Irakese regering.

Demonstranten verlaten de Groene Zone in Bagdad. Foto Thaier Al-Sudani / Reuters

Honderden aanhangers van de shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr, die zaterdag het parlementsgebouw in Bagdad bestormden, verlaten de zwaarbeveiligde Groene Zone in de Irakese hoofdstad. Daartoe is via speakers opgeroepen, meldt persbureau AP.

Volgens een woordvoerder van de demonstranten trekken ze zich terug uit respect voor een pelgrimage van shi’itische moslims die nu bij Bagdad aan de gang is. Duizenden pelgrims willen het graf bezoeken van Musa Khadim, een in de achtste eeuw gestorven imam. De woordvoerder zei ook aan het einde van de week “uit een positie van kracht” naar de Groene Zone terug te willen keren.

De aanhangers van al-Sadr bivakkeren al weken in de buurt van de Groene Zone. In die streng beveiligde wijk van Bagdad staan alle overheidsgebouwen en buitenlands ambassades. Er wordt gedemonstreerd tegen het uitblijven van hervormingen door de Irakese regering. Ze willen onder meer dat de regering etnisch diverser wordt dan de huidige van premier al-Abadi en dat technocraten als ministers worden aangesteld om de corruptie aan te pakken.

Traangas

Aan het begin van de week leken de eisen van al-Sadr ingewilligd te worden toen het kabinet een nieuwe regering aankondigde, maar het parlement blokkeerde de beslissing. Daarop bestormden de demonstranten het parlement. Veiligheidstroepen probeerden hen tevergeefs met traangas te stoppen. Na het parlement verlaten te hebben, zetten de demonstranten hun protest voort op een centraal plein in de Groene Zone.

De regering riep de noodtoestand uit na de bestorming. Of die nu wordt opgeheven is onbekend. De Irakese premier al-Abadi heeft gezegd alle parlementsbestormers te willen oppakken en vervolgen.