Zeker twaalf doden bij ingestort flatgebouw in Nairobi

Er zijn 121 mensen uit het puin gehaald. In Nairobi voldoen veel gebouwen niet aan de eisen.

Reddingswerkers zijn op zoek naar slachtoffers. Foto Sayyid Abdul Azim / AP

Zeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen nadat een flatgebouw in de Keniaanse hoofdstad Nairobi was ingestort. Er zijn tot nu toe 134 gewonden uit het puin gehaald, heeft de politie gezegd volgens persbureau Reuters. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog verder zal oplopen.

Twitter avatar KenyaRedCross Kenya Red Cross Back side of the collapsed building. #HurumaCollapse https://t.co/CCldqrWEB4

Het zes verdiepingen tellende gebouw stortte vrijdagavond laat in na zware regenval, aldus Reuters. Volgens Ap was er geen vergunning afgegeven voor bewoning van het gebouw. De mensen die in het appartementencomplex aanwezig waren, hadden daar dus niet mogen wonen. Keniaanse autoriteiten hebben de eigenaar van het gebouw opgeroepen zich te melden bij de politie voor verhoor.

Hulpdiensten hebben zaterdag gezegd dat ze nog verschillende stemmen hebben gehoord van mensen die vast zitten onder het puin van het ingestorte gebouw. Het is echter lastig de zware stukken bouwmateriaal weg te halen, zonder de slachtoffers te raken die zich daaronder bevinden. Daarnaast dreigt ook voor andere gebouwen instortingsgevaar, heeft de ondergouverneur van Nairobi volgens Reuters gewaarschuwd op de televisiezender QTV:

“Het regent en deze huizen zijn gebouwd zonder toestemming van de gemeente Nairobi. Ik verzoek omwonenden te vertrekken. In het gebied waar dit pand is ingestort staan 189 huizen.”

Twitter avatar KenyaRedCross Kenya Red Cross More pictures of the one survivor we managed to pull out. #HurumaTragedy https://t.co/DkjbeL5iwx

Volgens persbureau AP kampt Nairobi met grote aantallen ondeugdelijke gebouwen. Een vereniging van architecten schat dat ongeveer de helft van de bouwwerken onveilig is. Uit onderzoek van de autoriteiten bleek dat dat 58 procent van de gebouwen ongeschikt is om in te wonen. Het grootste deel van de stad leeft in armoede.

    • Bastiaan Nagtegaal