Tom Dumoulin opnieuw tweede in tijdrit Romandië

Foto Jean-Christophe Bott/AP

Thibaut Pinot heeft vrijdag Tom Dumoulin van de overwinning in de tijdrit in de Ronde van Romandië afgehouden. De Fransman van FdJ had 20.21 minuten nodig voor de 15,1 kilometer rond Sion, Dumoulin was twee seconden trager. In de proloog dinsdag werd Dumoulin ook al tweede.

De tijdrit werd gekenmerkt door een beklimming. Bovenop die klim, waar geen bergpunten te halen waren, werd de eerste tijdmeting gedaan en daar was Dumoulin na Pinot en de Colombiaanse geletruidrager Nairo Quintana derde. Na die tijdmeting was het heuvelaf naar de finish. In dat deel verloren de na Dumoulin gestarte Quintana en Pinot veel tijd op de Nederlander. Dumoulin reed zowel tussentijds als aan de finish de snelste tijd. Vanaf de ‘hot seat’ kon de Limburger, die zich wilde testen voor de Giro die volgende week in Nederland begint, zien hoe zijn tijd door zowel Pinot als Quintana onder vuur werd genomen. Aan de streep was de voorsprong van Pinot grotendeels verdwenen, maar hij hield net voldoende over. Quintana liet zien dat hij een betere klimmer dan een daler is en zette uiteindelijk de zesde tijd van de dag neer.

„Het is heel teleurstellend om weer als tweede te eindigen”, liet Dumoulin na afloop weten. „Ik reed een sterke tijdrit, maar het was helaas niet genoeg om te winnen. Ik heb geen fouten gemaakt en mijn krachten goed verdeeld over het parcours.” Donderdag verloor Dumoulin nog flink wat tijd in een bergrit vanwege maagproblemen. Daar heeft hij geen last meer van.

Quintana blijft de klassementsleider, Pinot staat tweede op 23 seconden. Dumoulin klimt van de dertiende naar de vijfde stek. Hij geeft vijftig tellen toe en is nu de beste Nederlander.