Vluchten, omdat het kan

Kijkt u eens goed naar de schoenen van Thyrone Paas, de 22-jarige jongeman die op de foto hiernaast middels een saut du détente net doet alsof hij wegvlucht van groot gevaar tussen de hoge gebouwen van de Cliostraat, op een steenworp afstand van de Tweede Kamer. Dat is immers wat freerunners tot een kunst hebben verheven: vluchten, geïnspireerd op het gedachtegoed van de Franse marineofficier Georges Hébert, die zijn rekruten zich pijlsnel door de jungle van Vietnam leerde manoeuvreren tijdens de oorlog aldaar. Waarom hippe mannen – en ook vrouwen, trouwens – als Thyrone het nu nog doen? Om de kick die het geeft om te weten dat je al winkelend in de binnenstad van Den Haag kunt ontsnappen aan al dan niet fictieve belagers door met een ‘cat leap’ over muurtjes heen te razen, een achterwaartse salto van een vier meter hoge schuur te maken en dan met een ‘parcoursrol’ – de judorol maar dan zonder afslaan – te landen zonder je enkels te breken. Het klinkt allemaal zo simpel. Maar die schoenen, ziet u, die verraden de noeste arbeid die Thyrone heeft verricht om op deze zaterdag in Amsterdam een serieuze gooi te doen naar de eerste nationale titel freerunnen. Het zijn de enige littekens die hij – beroepsvluchter – met zich meedraagt. Waarvoor respect.

    • Dennis Meinema