Veel doden bij bomaanslag op shi’itische wijk Baghdad

Islamitische Staat heeft de bomaanslag opgeëist.

Bij een eerdere bomaanslag in een shi'itische wijk van Bagdad eind april, kwamen twaalf mensen om het leven. Foto AP Photo/Ali Abdul Hassan

Bij een zware bomaanslag in Baghdad zijn zaterdagochtend meerdere doden gevallen. Reuters schrijft dat er negentien doden zijn gevallen en 48 mensen gewond zijn geraakt, volgens AP is er sprake van 21 doden en 42 gewonden. Omdat het een zeer zware explosie betreft, wordt gevreesd dat het dodental in de loop van de dag nog verder zal stijgen.

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. In een verklaring op een aan de groepering gelieerde website zegt IS dat de aanval is uitgevoerd met een truck die een lading van drie ton aan explosieven vervoerde. Het zou gaan om een zelfmoordaanslag.

De autobom ging af in het zuidoostelijke district Nahrawan van de stad. Politieagenten te plaatse vermoeden dat shi’itische pelgrims op weg naar de Kadhimiyah-moskee het doelwit waren. De komende paar dagen maken duizenden shi’ieten de gang maken naar het heiligdom, om daar stil te staan bij de dood van imam Moussa al-Kadhim, die in de achtste eeuw leefde. Andere veiligheidsfunctionarissen vermoeden dat de aanslagplegers een markt in het vizier hadden.

Politieke crisis

Irak zit op dit moment in een ernstige politieke crisis. De regering van premier Haider al-Abadi staat onder enorme druk om de wijdverbreide corruptie in het land aan te pakken. Bij de zwaarbeveiligde Groene Zone in Baghdad, waar onder meer de regering zetelt, wordt al weken gedemonstreerd door aanhangers van de populaire shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr die hervormingen eisen. Een ander groot probleem is de lage olieprijs. De inkomsten uit de export van olie zijn goed voor 90 procent van alle overheidsinkomsten, maar door het instorten van de oliemarkt moet er worden aangeklopt bij buitenlandse donoren. Een ander groot probleem is de moeizame strijd tegen IS, dat veel schaarse middelen opslurpt.

Dinsdag stemde het parlement tijdens een zeer chaotische sessie in met een aantal hervormingen. Zo zullen vijf ministers worden vervangen door technocraten.

    • Philippus Zandstra