‘Turkije nam tot nu toe twintig Syriërs terug na EU-deal’

Volgens de Turkse premier Ahmet Davutoglu heeft zijn land in ruil daarvoor 110 Syriërs naar Europa laten gaan.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu afgelopen week op een bijeenkomst van AK-partij. Foto Adem Altan/AFP

Turkije heeft tot op heden twintig Syriers teruggenomen als gevolg van de EU-deal met het land. Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu volgens persbureau Reuters zaterdag bekendgemaakt. In ruil daarvoor zijn 110 Syriërs naar Europa gestuurd. Volgens Davutoglu heeft Turkije daarmee al “veel werk gestoken in het wijzen van de juiste weg voor Syrische broeders die naar Europa willen gaan”.

De Europese Unie sloot vorige maand een overeenkomst met Turkije om de toestroom van illegale migranten naar Europa een halt toe te roepen. Volgens afspraak neemt de EU in eerste instantie één Syriër op voor elke Syriër die Turkije weer terugneemt vanuit Griekenland, tot een maximum van 72.000. Een aantal EU-landen, waaronder Duitsland, heeft echter al toegezegd meer mensen te zullen opnemen omdat Turkije met 2,7 miljoen Syrische vluchtelingen al zware opname-inspanningen heeft verricht.

Ankara krijgt in ruil daarvoor politieke en financiële erkenning. Zo zullen de toetredingsonderhandelingen tot de EU worden heropend en kunnen Turken vanaf juni visumvrij reizen naar Europa. Dat laatste gebeurt echter alleen als het land aan 72 vastgestelde criteria voldoet en zijn douanesysteem op orde heeft. In het voortgangsrapport van vorige maand had Turkije voldaan aan 35 van de 72 vereisten. Aankomende woensdag brengt de Europese Commissie hierover opnieuw advies uit aan de lidstaten.

“Vluchtelingenakkoord opzeggen”

De Turkse minister van EU-zaken Volkan Bozkir heeft echter gedreigd het vluchtelingenakkoord op te zeggen als de EU niet snel de visumplicht afschaft. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans reageerde daar deze week op door te stellen dat de EU zich “niet laat chanteren” om zich flexibeler op te stellen.

    • Jorg Leijten