Tientallen migranten vermist voor kust van Libië

Hun boot zonk vrijdagavond kort na vertrek. Slechts 26 mensen konden worden gered.

Migranten arriveren op Lampedusa nadat ze vrijdagavond uit zee zijn gered omdat hun boot zonk.
Migranten arriveren op Lampedusa nadat ze vrijdagavond uit zee zijn gered omdat hun boot zonk. Foto AFP via de Italiaanse kustwacht

Opnieuw worden tientallen migranten vermist op de Middellandse Zee. Hun boot vertrok vrijdagavond vanaf de Libische kust richting het Italiaanse eiland Lampedusa maar zonk kort na vertrek. Daarbij verdwenen 84 mensen, meldt Flavio Di Giacomo, woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), op Twitter.

Twitter avatar fladig Flavio Di Giacomo 26 #migrants rescued in the Mediterranean after a shipwreck:according to testimonies gathered by IOM in #Lampedusa 84 people went missing

Een rubberboot vol met migranten vertrok vrijdagavond vanaf de kust voor de Libische stad Sabratha. Ongeveer zeven kilometer ver op zee maakte de boter echter water, meldt persbureau AFP. Italiaanse autoriteiten vrezen dat daardoor tientallen mensen verdwenen en mogelijk verdronken zijn. 26 van hen konden gered worden door vrachtschip dat door de Italiaanse kustwacht was gestuurd.

Door een hevige storm en hoge golven moest het schip de pogingen staken om nog meer migranten aan boord de krijgen. De mensen die zij al wel hadden opgepikt, zijn overdragen aan de Italiaanse kustwacht. Vervolgens zijn de overlevenden naar het eiland Lampedusa gebracht waar de IOM hun gegevens heeft kunnen noteren.

Eerder al vijfhonderd migranten vermist

Eerder deze maand raakten al zo’n vijfhonderd migranten vermist die vanaf de Libische kust Griekenland probeerden te bereiken. Een overladen boot kapseisde en zonk. 41 mensen werden na enkele dagen gered, maar gevreesd wordt dat de meeste migranten zijn verdronken.

Sinds het begin van dit jaar zijn al meer dan 26.000 migranten gearriveerd in Italië. De meeste van hen zijn door schepen uit zee gered. Veel mensensmokkelaars hebben hun koers naar Noord-Afrika verlegd nu de route via Turkije is afgesloten na een deal tussen Europa en Ankara.

Een aantal EU-landen wil het mandaat van de nu al actieve Operatie Sophia, een militaire zeemacht van de Europese Unie voor de kust van Libië, uitbreiden om robuuster tegen Libische groepen op te kunnen treden, zoals mensen-en wapensmokkelaars. Volgens de Europese Commissie werden sinds vorig jaar door de inzet van de schepen de levens van zo’n 13.000 bootmigranten gered en werden 68 smokkelaars opgepakt.

    • Jorg Leijten