Kabinet verkoopt de Nederlandse Munt

Het kabinet heeft besloten de Koninklijke Nederlandse Munt te verkopen. Dat zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijdag na de ministerraad. Het sinds 1567 in Utrecht gevestigde bedrijf verkeert in zwaar weer. De onderneming beperkt zich tot productie van munten en mist daardoor veel kansen, verklaarde de staatssecretaris. Bovendien is deze markt structureel moeilijker geworden. „Onder overheidsaandeelhoudersschap kan het bedrijf niet echt tot bloei komen.” Er hebben zich al bedrijven gemeld om de Munt te kopen. Hoeveel het moet opbrengen of wanneer de verkoop rond is, kon Wiebes niet zeggen. Hij wil wel graag tempo maken. Nederland blijft „vooralsnog” klant, maar het is denkbaar dat in de toekomst Nederlandse munten in een andere land worden gemaakt. (ANP)