Baybasin krijgt 10.000 euro van NOS na onrechtmatige verdachtmakingen op site

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) betaalt de wegens moord en drugshandel tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin (59) een schadevergoeding van 10.000 euro wegens twee onrechtmatige publicaties in 2015.

Dit zijn de advocaten van de NOS en Baybasin in het geheim overeengekomen. De advocaat van de NOS Bas Le Poole bevestigt dat een regeling is bereikt. De overeenkomst kwam tot stand nadat de rechtbank Midden-Nederland vorige week oordeelde dat de NOS in artikelen op de eigen website ten onrechte een verband heeft gelegd tussen Baybasin en een verdachte van een liquidatie in Turkije in 2014.

In ruil voor de schadevergoeding zijn Baybasin en zijn advocaat Matthijs Kaaks ermee akkoord gegaan dat de NOS eerdere berichtgeving niet hoeft te rectificeren via een zogeheten pop-upvenster dat twee weken lang op de NOS-website verschijnt. In plaats daarvan staat er nu sinds dinsdag op de site een gewoon bericht met de rectificatietekst.

Baybasin zit al achttien jaar gevangen in Nederland. Volgens het Hof in Den Bosch vormde hij „samen met anderen een criminele organisatie die in Nederland zijn weerga nauwelijks kent”. Baybasin zegt dat hij onschuldig is. De Hoge Raad buigt zich al vijf jaar over zijn herzieningsverzoek.

    • Marcel Haenen