Rusland: incident boven Oostzee schuld van VS

Volgens het Russische ministerie van Defensie kon het Amerikaanse toestel niet geïdentificeerd worden.

Beeld van een eerder incident, waarbij een Russische straaljager langs een Amerikaans marineschip vliegt. Foto: Amerikaanse marine/Reuters

Het incident waarbij vrijdag een Russische straaljager langs een Amerikaans vliegtuig boven de Oostzee scheerde, was volgens het Russische ministerie van Defensie op een missie om het toestel te onderscheppen. Het ministerie schrijft dat het Amerikaanse vliegtuig de transponder had uitgeschakeld waardoor het niet te identificeren viel en daarom tot onderschepping overging.

Tijdens het incident, vlakbij de grens met Rusland, naderde een SU-27 van de Russische luchtmacht tot op dertig meter afstand een Amerikaanse RC-135. Daarbij voerde het Russische toestel ook een kurkentrekkermanoeuvre uit. Het Pentagon zei na het incident dat de onderschepping door de Russen “onveilig en onprofessioneel” was. De levens van de vliegtuigbemanning waren onnodig in gevaar gebracht. Die lezing wordt door het Russische ministerie van Defensie bij Reuters tegengesproken:

“Alle vluchten van Russische vliegtuigen worden uitgevoerd in overeenstemming met internationale regels over het gebruik van het luchtruim. De Amerikaanse luchtmacht had twee oplossingen: of uit de buurt blijven van onze grenzen, of de transponder aanzetten voor identificatie.”

Steeds meer incidenten

Het is niet de eerste keer dat er in de Oostzee een incident is met vliegtuigen van de Russische luchtmacht. Volgens het Litouwse ministerie van Defensie werd er vorig jaar 160 keer een onderschepping uitgevoerd omdat een Russisch vliegtuig het luchtruim schond. Dat is een toename van 14 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In de regio wordt sinds de oorlog in Oekraïne gevreesd voor het assertieve buitenlandbeleid van president Poetin. De Baltische staten Estland en Letland grenzen aan Rusland en herbergen ook een Russische minderheid. Het land houdt zich het recht voor om burgers in den vreemde te beschermen, desnoods met militaire middelen. De Baltische staten zijn lid van de NAVO en hebben verzocht om een grotere militaire aanwezigheid van de bondgenoten in de regio. Dat wordt door de Russen gezien als een provocatie.

    • Philippus Zandstra