Rosberg pakt pole in Rusland; Verstappen negende

De Duitser was op het circuit van Sotsji 0,7 seconde sneller dan Sebastian Vettel. Max Verstappen begint vanaf plek 9.

Nico Rosberg tijdens een kwalificatiesessie op het circuit van Sotsji. Foto Yuri Kadobnox/AFP

De Duitse coureur Nico Rosberg start morgen in de Grand Prix van Rusland vanaf poleposition. De winnaar van de eerste drie races van het seizoen was op het circuit van Sotsji met een tijd van 1.35,417 ruim 0,7 seconde sneller dan Ferrari-rijder Sebastian Vettel. Max Verstappen eindigde als negende.

In zijn Torro Rosso bereikte Verstappen de derde en laatste kwalificatie ronde. Na het wegvallen van Rosberg’s teamgenoot Lewis Hamilton werd de Nederlander daarin negende. De wereldkampioen van 2015 kampte met problemen met de motor en start zondag vanaf plaats tien. Verstappen reed een tijd van 1.37,583. Carlos Sainz, teamgenoot van de Nederlander, start vanaf plaats elf.

Verstappen was dik tevreden met zijn kwalificatietijd, meldt persbureau ANP:

“Het moeilijk terug te komen na slechte trainingen op vrijdag en je weet niet waar het zit. Maar de auto hield zich goed en de negende plek is dan ook een prima resultaat.”

Vettel teruggezet naar plaats zeven

De Duitser Sebastian Vettel eindigde in de kwalificatie weliswaar als tweede, maar hij werd vijf plaatsen teruggezet naar positie zeven. De coureur moest na de vrije trainingen op vrijdag zijn versnellingsbak vervangen en dat kostte hem een plek vanaf de eerste startrij.

Valtteri Bottas van team Williams schuift daardoor naar plaats twee door, voor Kimi Raikkonen (Ferrari) en Felipe Massa (Mercedes). Zie hier de volledige startopstelling en kwalificatietijden.

    • Jorg Leijten