‘Noodtoestand uitgeroepen in Baghdad na bestorming parlement’

Aanhangers van de shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr protesteren tegen de regering van premier Al-Abadi.

Bestorming van het Iraakse parlement zaterdagmiddag door aanhangers van de shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr.
Bestorming van het Iraakse parlement zaterdagmiddag door aanhangers van de shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr. Foto Ahmed Saad/Reuters

De noodtoestand is zaterdag uitgeroepen in de Iraakse hoofdstad Baghdad nadat aanhangers van de shi’itische geestelijke Muqtada al-Sadr het Iraakse parlement bestormde. Dat meldt de Washington Post. De demonstranten protesteren tegen de regering van premier Haider al-Abadi. Volgens Reuters kwamen zij met honderden tegelijk de zwaarbeveiligde Groene Zone binnen.

De Groene Zone is het gebied in Baghdad waar alle overheidsgebouwen en buitenlandse ambassades zitten. Bij het oversteken van een brug over de rivier de Tigris riepen de demonstranten anti-regeringsleuzen als “de lafaards zijn weggerend”, verwijzend naar politici die het gebouw waren ontvlucht. Beelden vanuit het parlement tonen supporters van Al-Sadr die met Iraakse vlaggen zwaaien en op banken dansen.

Twitter avatar RudawEnglish Rudaw English Footage shows #protesters removing barriers to break into the #Parliament building https://t.co/EXYQbiokbT
Twitter avatar RudawEnglish Rudaw English Update on #Kurdish MP Ashwaq Jaff trapped inside #Iraq’s parliament, she is currently protected by security forces.

Protest tegen regering Al-Abadi

De demonstranten protesteren tegen het gebrek aan hervormingsgezindheid binnen de huidige regering. Zij begeven zich al maanden rondom de Groene Zone na een oproep van Al-Sadr om druk uit te oefenen op premier Al-Abadi. Die beloofde eerder nog enkele ministers te vervangen om de diverse etnische diversiteit van de Irakese bevolking te weerspiegelen. Technocraten zouden daarbij de strijd moeten aanbinden met corruptie. Politieke partijen verzetten zich echter tegen deze hervormingen.

Al-Abadi is bang dat vertraging van het besluitvormingsproces de strijd tegen terreurgroepering Islamitische Staat (IS) negatief beïnvloedt. IS heeft belangrijke delen in het noorden en westen van Irak in handen.

Kort voordat de aanhangers de Goene Zone bestormden, stelde Al-Sadr de Iraakse politici een ultimatum:

“Of de corrupten eblijven zitten of de gehele regering zal ten val worden gebracht, niemand uitgezonderd.”

Al-Abadi: situatie onder controle

Iraakse veiligheidstroepen hebben traangas ingezet om de honderden demonstranten tegen te houden die in de loop van de dag nog probeerden om ook de Groene Zone binnen te treden. Al-Abadi heeft inmiddels laten weten dat de situatie bij het vallen van de nacht over Baghdad onder controle was. Honderden demonstranten bevonden zich op dat moment nog in het beveiligde gebied. De premier riep hen op “vreedzaam te demonstreren”.

Belangrijke gebouwen binnen de Groene Zone zijn afgesloten, zoals verschillende ambassades. Ook het hoofdkwartier van de VN-missie in Irak (UNAMI) is gevestigd in het gebied. “Wij zullen blijven opereren vanuit ons hoofdkwartier in Baghdad en staan constant in verbinding met betrokkenen om te komen tot een oplossing die voldoet aan de eisen van hen die hervormingen willen.”

Twitter avatar UNIraq UNAMI UNAMI condemns use of violence,including against elected officials;urges calm, restraint & respect for #Iraq’s constitutional institutions