Ombudsvrouw Volkskrant kritisch over undercoveractie

De krant had moeten zeggen dat een journalist zich in Den Haag voordeed als moslim.

Het gebouw waar de redactie van de Volkskrant is gevestigd.
Het gebouw waar de redactie van de Volkskrant is gevestigd. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

De Volkskrant heeft haar lezers “cruciale informatie onthouden” over een undercoveractie van een van haar journalisten. Maarten Zeegers schreef vanuit het Haagse Transvaalkwartier artikelen voor de Volkskrant, maar de krant verzuimde te vermelden dat hij zich voordeed als moslim. Dat schrijft de ombudsvrouw van de Volkskrant Annieke Kranenberg deze zaterdag.

Lees ook het opiniestuk van Anna Krijger: Die infiltratie was onethisch en onnodig, meneer Zeegers

Maarten Zeegers publiceerde vorige week het boek Ik was een van hen, drie jaar undercover onder moslims over zijn ervaringen in het Transvaalkwartier waar hij woonde. Terwijl Zeegers aan het boek werkte, schreef hij vijftien reportages voor de Volkskrant. De krant heeft bij deze artikelen nooit vermeld dat Zeegers zich uitgaf als moslim, en dit had bij een aantal artikelen wel gemoeten, stelt ombudsvrouw Kranenberg. Een journalist moet zich volgens haar altijd als zodanig uitgeven, behalve wanneer evident sprake is van een misstand.

Lees meer over het boek van Maarten Zeegers: ‘Leuk dat je in de moskee bent!’

Zeegers’ artikelen verschenen in zaterdagbijlage Vonk. De chef van dit katern, Kustaw Bessems, wist dat Zeegers zich niet altijd kenbaar maakte als journalist, schrijft de ombudsvrouw. Ook wist de Vonk-chef dat Zeegers mensen die ervan uitgingen dat hij moslim is, niet weersprak. Toch is dit nooit gemeld bij de artikelen. De Volkskrant-leiding zag het werk van Zeegers als “participatiejournalistiek, niet als undercoverjournalistiek”, aldus de ombudsvrouw. Volgens Kranenberg liepen “verschillende gradaties van heimelijkheid door elkaar” en had de Volkskrant moeten afwegen of zij “een zwaar middel” als undercoverjournalistiek wil inzetten.