Druk van Deetman voorkwam enquête

Wim Deetman heeft bestuursleden van slachtofferorganisatie KLOKK onder druk gezet om een parlementaire enquête over seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk te voorkomen. Deetman, die namens de Kerk zelf het misbruik onderzocht, deed dat tijdens een gesprek op 30 maart 2012 in Den Haag. „Geïntimideerd” door Deetman besloten de bestuursleden de Tweede Kamer niet langer om een enquête te vragen. Daarmee was die van de baan.

Dat onthult radioprogramma Argos deze zaterdag. Vier bestuursleden bevestigen door Deetman onder druk gezet te zijn en te zijn gezwicht.

Uit e-mails in handen van Argos blijkt ook dat de secretaris van Deetman, Bert Kreemers, al langer druk uitoefende op KLOKK. Zo mailde hij KLOKK-voorzitter Guido Klabbers dat er wat hem betreft „genoeg onderzocht” was. Deetman en Kreemers ontkennen bij monde van hun woordvoerder de slachtoffers iets te hebben verzocht.

De parlementaire enquête was tot dat moment een belangrijke eis van de slachtoffers, mede vanwege onthullingen in NRC over de onvolledigheid van het onderzoeksrapport van Deetman.