Marktomslag als bij crisis

None

De kansen op koersherstel bij de zakenbanken is zeer twijfelachtig, gezien de actuele consensus in de markt. De beurskoers van de Europese banksector is in de afgelopen 12 maanden met 27 procent gedaald. Dat is ruim twee keer zo slecht als de 12 procent koersdaling in de Europese DJ Stoxx 600-index. De koersdaling vanaf de top vorig jaar naar de bodem en het hierop volgende koersherstel komt opvallend sterk overeen met de marktomslag in de periode 2000-2001 en 2007-2008. Het koersverloop van de zakenbanken Citigroup, Goldman Sachs en Wells Fargo tonen nu dezelfde stuiptrekkingen als tijdens de aanvang van de bankencrisis in 2008. Deze drie zakenbanken noteren nu nabij de dieptepunten van 2015. De kans is daarom groot dat de kopers tijdens de correctiefase van afgelopen jaar zullen proberen om de verliesgevende bankaandelen eerdaags ‘break even’ te verkopen als zij daartoe de kans krijgen.