Livingstone blijft achter opmerkingen over zionisme

De opmerkingen van de oud-burgemeester zijn “historisch juist”.

Livingstone was van 2000 tot 2008 burgemeester van Londen.
Livingstone was van 2000 tot 2008 burgemeester van Londen. Foto: REUTERS/Neil Hall

Ken Livingstone is niet van plan om zijn opmerkingen over Israël en zionisme terug te nemen. De voormalige burgemeester van Londen en Labour-prominent werd donderdag geschorst nadat hij stelde dat kritiek op Israël niet verward moest worden met antisemitisme. Livingstone verdedigde een partijgenoot die een antizionistische opmerking had gemaakt. De oud-burgemeester refereerde daarbij aan Hitler:

“Laten we niet vergeten dat toen Hitler in 1932 de verkiezingen won zijn beleid was dat Joden naar Israël verplaatst moesten worden. Hij steunde zionisme voor hij gek werd en zes miljoen Joden vermoordde.”

Het geschorste Labour-lid zegt zaterdag tegenover omroep LBC dat het hem spijt als iemand gekwetst is door zijn uitspraken, maar ook dat ze historisch juist zijn. “Hoe kan ik de Joodse gemeenschap gekwetst hebben als de premier van Israël hetzelfde heeft gezegd?”
Volgens Livingstone, die geldt als een bondgenoot van de zeer linkse Labour-leider Jeremy Corbyn, gaat het om een afrekening binnen de partij. Livingstone:

“Dit draait niet om antisemitisme binnen Labour. Waar dit om gaat is de strijd van verbitterde aanhangers van Tony Blair die proberen Corbyn te lozen.”

De politicus voorspelt dat de schorsing uiteindelijk weer zal worden opgeheven.

Gedragscode voor Labour

Op zaterdagochtend kondigde Labour een onderzoek aan naar hoe antisemitisme aangepakt kan worden binnen de partij. Al weken is er een discussie gaande over in hoeverre antisemitisme is geworteld binnen de partij, nadat een aantal prominenten in opspraak is gekomen.

Corbyn gaf aan een gedragscode te willen waarin antisemitisme en andere vormen van racisme expliciet worden afgekeurd. Er is volgens de Labour-leider geen plaats voor racisme binnen de partij, of in de maatschappij. Het onderzoek wordt uitgevoerd onder leiding van Shami Chakrabarti, die voorheen aan het hoofd stond van burgerrechtengroepering Liberty.

    • Philippus Zandstra