Lekker lezen over wadden en de zee

Een nieuw boek vertelt het verhaal van een jongen uit groep 6 die erg van de Waddenzee houdt. Je leert er veel uit over de natuur.

Sommige kinderen houden heel erg van de natuur, en van dieren, en van de zee. Sport kan ze niet zoveel schelen. Computerspelletjes ook niet. Maar een vakantie naar een waddeneiland, en daar dan een beetje in de modder wroeten op het drooggevallen wad, vogels kijken, en lekker in het donker naar buiten, voor zonsopgang of na zonsondergang – je kunt ze niet blijer maken.

Ben jij ook zo iemand? En hou je ook nog van lezen? Dan is Uitblinkerz! echt een boek voor jou. Want dat gaat over een jongen, Tijs uit groep 6, die heel graag naar zijn oom en neef op Ameland op vakantie gaat en daar dan alles wil leren over de dieren in de Waddenzee. Zijn favoriete vogel is de kanoet, een rossig strandvogeltje dat de hele wereld over vliegt, van het Noordpoolgebied tot de Sahara, met een tussenstop op de wadden. Hoe kan zo’n klein vogeltje zo ver vliegen, vijfduizend kilometer aan één stuk, zonder onderweg pauze te nemen?

Uitblinkerz! verklapt de trucjes die de kanoet daarbij gebruikt: als een kanoet ver moet vliegen, gaat hij eerst heel veel eten, zodat hij een goede vetreserve heeft, en daarna verkleint hij zijn maag. Dat kan een kanoet dus!

Het boek gaat ook over de spannende dingen die Tijs met zijn vrienden meemaakt, maar er staat vooral veel informatie in het boek over de natuur en de zee. Dat vindt Tijs super-interessant. Hij komt in contact met wetenschappers van het NIOZ op Texel, een instituut waar ze onderzoek doen naar de zee, en die vertellen hem allemaal dingen die bijna niemand weet. Tijs mag zelfs mee onderzoek doen. Het NIOZ en een paar natuurorganisaties hebben aan het boek mee betaald. Die vinden het fijn als kinderen zoveel mogelijk over de waddennatuur weten. En de schrijver werkt bij het NIOZ en is wadgids, dus hij weet er veel van.

    • Ellen de Bruin