Kijken in 360 graden: de eerste raketlanding op een schip

Tot blijdschap van SpaceX en Elon Musk zijn het geen virtual realitybeelden geworden van een grote explosie.

De raket landt op het schip Of Course I Still Love You.
De raket landt op het schip Of Course I Still Love You. Foto SpaceX

Spectaculair waren de tests van de raketten van SpaceX allemaal, maar succesvol niet altijd. De beelden van ontploffende ruimteschepen stonden oprichter Elon Musk en zijn collega’s ongetwijfeld nog kraakhelder op het netvlies toen het begin deze maand eindelijk lukte om een raket te laten landen op een schip. Het succes werd uit allerlei hoeken gefilmd. En nu ook in 360 gradenvideo.

Musk werkt met SpaceX al lange tijd aan een raket die na lancering weer veilig op aarde kan landen. Doordat de dure raketten op die manier hergebruikt kunnen worden, gaan de kosten omlaag. In december lukte het voor het eerst om een raket aan de grond te zetten. Deze maand werd een nieuwe mijlpaal bereikt: een Falcon 9 landde op het schip Of Course I Still Love You in de Atlantische Oceaan.

De landing werd grondig vastgelegd. Zo is er deze spectaculaire video in 4k-kwaliteit vanuit een vliegtuig:

Ook zat er een cameraatje op de raket zelf:

Twitter avatar SpaceX SpaceX Onboard view of landing in high winds https://t.co/FedRzjYYyQ

De nieuwste aanwinst is een video waarin de landing te zien is in virtual reality. Dat kan met een speciale bril, door de video te bekijken op een smartphone en die te bewegen of door met de muis het camerastandpunt te verschuiven.

De belangrijkste klant van SpaceX, NASA, bracht een paar dagen geleden ook een 360 gradenfilmpje uit. Dat werd gemaakt op Mars.

    • Bastiaan Nagtegaal