Herstel is niet in zicht

De beleggingsresultaten van grote zakenbanken zullen niet herstellen door de combinatie van opdrogende liquiditeit en de extreem lage rente. De liquiditeit droogt op omdat toezichthouders steeds strengere regels introduceren, waardoor sommige banken niet meer beleggen voor eigen rekening. Daarnaast halen centrale banken ook grote delen van de obligatiemarkt weg door er als langetermijnbelegger in te gaan zitten. Japanse tienjaarsleningen vormden vroeger bijvoorbeeld één van de grootste en meest liquide markten. Dit jaar hebben deze leningen al meerdere keren grote bewegingen laten zien omdat er geen liquiditeit was. Ik verwacht dat regelgeving en activiteit van de centrale banken eerder zal toenemen dan afnemen. Deze extra activiteit van centrale banken zal voorkomen dat de rente zal gaan stijgen. Mijn advies is dus: afblijven van de aandelen van zakenbanken.