Exxon Mobil ziet winst instorten maar verhoogt toch het dividend

Omzet en winst gingen hard onderuit bij energiegigant Exxon Mobil. Het concern verloor zijn AAA-kredietstatus.

Oliemaatschappij Exxon Mobil heeft het zwakste kwartaal in zestien jaar achter de rug. De nettowinst daalde met 63 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar en de omzet kromp met 28 procent in, meldde het bedrijf vrijdag.

Uiteindelijk kwam de kwartaalwinst uit op 1,8 miljard dollar, tegen bijna 5 miljard een jaar geleden. De omzet kwam uit op 49 miljard dollar.

Exxon leed door de aanhoudend lage olieprijzen verlies op de winning van ruwe olie, ondanks een stijging van de productie met 2 procent. Alleen al in de VS leed deze tak 832 miljoen dollar verlies, tegen 52 miljoen verlies een jaar eerder. De 2,9 miljard dollar winst die de divisie als geheel vorig jaar nog boekte in het eerste kwartaal, is nu volledig weggevaagd.

De divisie waar de olieraffinage en pompstations onder vallen maakte nog wel winst, maar minder dan een jaar geleden door lagere marges op de raffinage.

De enige tak die het wel goed deed, was de divisie chemie. Die boekte 1,4 miljard dollar winst, 373 miljoen meer dan een jaar geleden. Deze divisie profiteert juist van een lage olieprijs.

Om de verliezen terug te dringen, verlaagde Exxon zijn investeringen in nieuwe olieprojecten met 33 procent tot 5,1 miljard dollar.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde de kredietstatus deze week van Exxon naar AA+. Daarmee kwam er een einde aan de meer dan 60 jaar dat Exxon de hoogste kredietstatus, AAA, had. Exxon was één van de slechts drie Amerikaanse bedrijven met deze triple A-status, naast softwareproducent Microsoft en farmaciebedrijf Johnson & Johnson, die deze status nog wel hebben. S&P’s gaf als reden voor de verlaging dat Exxon ondanks de lage energieprijzen vasthoudt aan hoge dividenduitkeringen. Die verzwakken de financiële positie van het concern. Exxon reageerde in stijl: de dag na de verlaging van zijn kredietstatus, verhoogde het concern voor het 34ste achtereenvolgende jaar het dividend. (AP)