Microsoft stopt met lobbyen tegen Google

Net nu de Europese Commissie Google het vuur aan de schenen legt, trekt de belangrijkste klager zich terug uit de juridische strijd tegen het internetbedrijf. Microsoft, een van de meest actieve tegenstanders van Google in Brussel, heeft een opmerkelijk pact gesloten met zijn voormalige vijand.

Beide bedrijven maakten vorige week bekend dat ze al hun patentgeschillen en wederzijdse aanklachten in de prullenbak gooien. Aan de overeenkomst is maandenlang gewerkt, zeggen ingewijden. Eind 2015 trok Microsoft zich al terug uit Fairsearch, de lobbygroep die Google in Brussel aanklaagt.

Andere concurrenten van Google, zoals Oracle, Nokia, Tripadvisor en Expedia, zijn nog wel bij Fairsearch aangesloten. Vorige maand stapte Microsoft ook uit lobbygroep iCOMP.

Google wordt in de EU aangeklaagd wegens machtsmisbruik in de zoekmachine en is ‘voorlopig’ beschuldigd van machtsmisbruik in besturingssysteem Android, dat op meer dan 80 procent van alle smartphones staat.

Dat Microsoft de strijdbijl begraaft heeft geen gevolgen voor de Europese aanklachten. Het kan in de beeldvorming echter geen kwaad dat Googles voornaamste concurrent nu Android omarmt. Microsoft ontwerpt al zijn software nu ook voor Android, omdat het eigen besturingssysteem Windows op smartphones geen succes werd.

In het verleden zette Microsoft, dat toen nog geleid werd door Steve Ballmer, Google nog te kijk als datadief, in agressieve ‘You’re Scroogled!’-campagnes. De softwaremaker vaart een nieuwe koers sinds Satya Nadella het bedrijf leidt. Google (nu onderdeel van de holding Alphabet) heeft ook een nieuwe topman, Sundar Pichai. Hij zou het goed kunnen vinden met Nadella.

De Google-zaak vertoont veel overeenkomsten met de strijd die de Europese Commissie voerde tegen Microsoft, zo’n vijftien jaar geleden. Toen moest Microsoft honderden miljoenen euro’s boete betalen, onder meer voor machtsmisbruik in Windows.

Microsoft lobbyt nu om meer vertrouwen in webdiensten te kweken en vraagt om meer transparantie in overheidstoezicht. Die doelen lijken sterk op die van Google.

    • Marc Hijink