‘Druk op Finse omroep om Panama Papers over te dragen’

De autoriteiten willen de data graag hebben. Ook Trouw zegt door de Belastingdienst benaderd te zijn.

Een politieman bij het Panamese hoofdkantoor van Mossack Fonseca, tijdens een protest eerder deze maand. De gelekte stukken zijn van dit bedrijf afkomstig.
Een politieman bij het Panamese hoofdkantoor van Mossack Fonseca, tijdens een protest eerder deze maand. De gelekte stukken zijn van dit bedrijf afkomstig. Foto Ed Grimaldo / AFP

De Finse publieke omroep Yle is naar eigen zeggen door het Finse ministerie van Financiën en de belastingdienst onder druk gezet om de Panama Papers over te dragen. De omroep zegt daar niet aan mee te willen werken en noemt het aandringen van de overheid “een fundamentele bedreiging voor de persvrijheid”.

Yle zegt zelf geen eigenaar te zijn van de gegevens die bekend zijn als de Panama Papers, maar toegang te hebben tot data van de onderzoeksorganisatie International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Die zegt de bestanden niet vrij te geven. De autoriteiten mogen wel de openbare stukken inzien, zodra die worden vrijgegeven. Dat zal vermoedelijk gebeuren op 9 mei, benadrukt de leiding van Yle in een Engelstalig opiniestuk. De autoriteiten in andere landen wachten die informatie volgens de schrijvers ook af.

Trouw, dat samen met het FD het Nederlandse journalistieke onderzoek naar de Panama Papers uitvoerde, zegt ook door de overheid benaderd te zijn met een verzoek om de originele data:

Anders dan de Finse autoriteiten nam de Nederlandse Belastingdienst wel genoegen met de verklaring dat Trouw geen eigenaar is van de gegevens.