Dikbestofte flessen

85 procent van alle wijn voor thuis wordt in de supermarkt gekocht, weet Harold Hamersma. Die wijn is gelukkig al op dronk.

None

AAfgelopen week klonk er een noodkreet. Vanaf de Spoedeisende Hulp in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG. U hebt ’m waarschijnlijk ook gehoord. Veel media berichtten over de weekendoverlast van alcoholgebruikers. „In het weekend is twee derde van de patiënten ladderzat. Ze vallen andere patiënten lastig, geven over in de wachtkamer, urineren in de behandelkamer, spugen artsen en verpleegkundigen in het gezicht en zijn agressief”, las ik in Het Parool. Zelf ben ik nieuwsgierig welk soort alcohol die dronkenschap heeft veroorzaakt. Kunnen ze dat ook eens vragen tijdens het hechten en spalken? Dat wijn de hoofdrol opeist kan ik mij niet voorstellen. Ik ken niemand die is gaan bingen met bordeaux, out gegaan tijdens het champagneslempen of het met cabernet op een comazuipen heeft gezet. Maar ja, ik ben vooringenomen en heb natuurlijk alleen maar heel nette relaties.

Enige tijd geleden vroeg een van hen of ik eens bij zijn neef wilde langsgaan die in een kennelijke staat van loterijwinst verkeerde. Een overleden oom had hem zijn wijnkelder nagelaten. En of ik die eens wilde ‘taxeren’, voordat hij deze ter veiling zou aanbieden. Het goede nieuws was dat zijn oom niet heengegaan was aan de gevolgen van te veel drinken. Ik trof tenminste nog duizend dik bestofte flessen. Het slechte nieuws: de inhoud daarvan had duidelijk wel een spoedeisend karakter gehad. Het betrof klein spul, uit kleine jaren en van producenten met een dito reputatie. Met een „zo’n doffe plop van een volle fles klinkt zoveel beter in de glasbak dan die van een lege” probeerde ik hem op te vrolijken. „Maar ik heb er een paar opengetrokken en die smaakten best prima hoor!”, probeerde hij. „Dan heb ik weer goed nieuws: dan kun je nog wel even voort.” Maar om zeker lekker te drinken kan hij toch beter naar de supermarkt gaan. Hij is dan niet de enige. Ongeveer 85 procent van alle wijn voor thuisverbruik wordt daar gekocht. Bovendien is al die wijn ook al op dronk. Naar verluidt wordt 99 procent daarvan zelfs binnen 24 uur geconsumeerd. Kan die kelder mooi voor iets anders gebruikt worden. De Oostenrijker Ulrich Seidl heeft daar een fascinerende documentaire over gemaakt.

    • Harold Hamersma