Opinie

De week waarin NRC een nieuw maandblad lanceerde

Het Blad bij NRC. Zo heet het nieuwe maandblad dat dit weekend voor het eerst verschijnt bij NRC Weekend. Een blad dat ‘de hoofdzaken onder de bijzaken’ viert, zegt chef Laura Wismans graag.

Foto Frank Ruiter

Niemand minder dan Paul Verhoeven siert de eerste cover van het blad. Zijn nieuwe film, Elle, dingt straks mee naar de Gouden Palm in Cannes. Het thema? Een vrouw die wordt verkracht. De hoofdrolspeelster? Isabelle Huppert. Jannetje Koelewijn sprak met hem.

Het Blad trekt er graag op uit. In dit eerste nummer onthult collega Hans Steketee een goed bewaard geheim: van april tot december is de Ierse zuidkust een walviswalhalla. Hans zocht de eerste walvissen van het seizoen.

Intussen worden onze oceanen steeds verder vervuild door plastic. Fabrikanten en ontwerpers vragen daarvoor steeds meer aandacht. Arjen Ribbens vroeg zich af hoe nuttig het recyclen van plastic is.

Het Blad heeft een vaste afspraak met kunsthistoricus Wim Pijbes. Hij laat ons maandelijks stilstaan bij een stille schat in een museum. Voor deze eerste aflevering koos hij voor de spectaculaire áchterkant van vier panelen van Jheronimus Bosch.

En ook Wilfried de Jong komt maandelijks langs. Hij kletst met een gast over zijn of haar gereedschap. Slagwerker Laura Trompetter vertelde hem alvast alles over haar favoriete traditionele stokken.

Tot slot: eten doen we in dit blad samen met Joël Broekaert. Als je een beest dood maakt om op te eten, gebruik dan alles wat eraan zit, is zijn motto. Van kop tot staart. We beginnen met de varkenskop. Smakelijk.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.