Dat was even puzzelen

Ongediertebestrijder Marcel Berends vond het lastig te beslissen welk voorbeeldcontract van de Belastingdienst bij hem paste.

Zoveel zzp’ers, zoveel beroepen, maar een kant-en-klare modelovereenkomst is er lang niet voor iedere zelfstandige. Hoe los je dat op? Voor ongediertebestrijder Marcel Berends (46) uit Leersum was het even puzzelen. Hij spitte op de site van de Belastingdienst zeven modelcontracten door, voor ICT’er tot goederenvervoerder, om te kijken welke bepalingen hij aan zijn bestaande contracten moest toevoegen. Uiteindelijk koos hij voor het modelcontract van aannemers, dat hij regel voor regel vergeleek met het standaardcontract dat hij al gebruikte bij zijn klussen.

De zinnen die hij aan zijn contract toevoegde waren niet wereldschokkend, eerder een bevestiging van zijn zelfstandigheid. „Er moest een regel in dat ik het werk uitvoer in opdracht van de opdrachtgever”, zegt Berends. In totaal voegde hij ongeveer tien bepalingen toe aan het standaardcontract dat hij al gebruikte. Vaak stonden ze er al wel min of meer in, „alleen nu ook in juridische termen.”

Met het aangevulde contract reed Berends vorige week naar de Belastingdienst in Utrecht. Hij leverde het bij de receptie in, met de vraag of het zo goed was. De ontvangstbevestiging die hij zou krijgen heeft hij tot op heden niet, een beoordeling komt daarna pas.

Maar Berends had toch helemaal geen modelovereenkomst hoeven gebruiken? Dat is bedoeld als hulpmiddel voor zzp’ers die twijfelen aan hun zelfstandigheid. Het is niet alsof de schijn bestaat dat hij in loondienst is bij de huizen en kantoren waar hij ongedierte bestrijdt. „Ik doe het voor mijn nieuwe klanten. Voor hen is het iets duidelijker dat ik zzp’er ben.” Zijn huidige klanten biedt hij geen nieuw contract aan. „Maar wie erom vraagt, krijgt het. Eventueel met een brief dat het goedgekeurd is door de Belastingdienst.”

    • Jochem van Staalduine