Man overlijdt na brand in centrum Amsterdam

In Amsterdam heeft zaterdagmiddag een grote brand gewoed in twee panden. De vermoedelijke brandstichter sprong daarna van een steiger en overleed.

Bij een grote brand in het centrum van Amsterdam is een verwarde man van een steiger gesprongen en overleden. De politie vermoedt dat hij de brandstichter is.
Bij een grote brand in het centrum van Amsterdam is een verwarde man van een steiger gesprongen en overleden. De politie vermoedt dat hij de brandstichter is. Foto Koen van Weel/ANP

Een grote brand die zaterdag woedde in het centrum van Amsterdam is vermoedelijk aangestoken. Dat meldt de politie. Het vuur brak aan het eind van de middag uit via meerdere brandhaarden in twee leegstaande panden aan de Wijdesteeg. Een verwarde man, vermoedelijk de stichter van de branden, zat langere tijd op een steiger bij de gebouwen, maar sprong aan het begin van de avond naar beneden en overleed. De hulpdiensten hebben inmiddels het sein brand meester gegeven.

Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Brand Wijdesteeg: verm. aangestoken, brand is op meerdere plekken begonnen. Verwarde man zit nog op de steiger op het dak. AT is ter plaatse
Twitter avatar Politie_Adam Politie Amsterdam eo Brand Wijdesteeg: De verwarde man is van het dak gesprongen en overleden.

De panden worden momenteel gerenoveerd en stonden daarom leeg. De politie vermoedt dat een man de branden heeft aangestoken en vervolgens op een steiger op het dak terecht is gekomen. Hij gooide daarbij met voorwerpen naar omstanders. Hulpdiensten hebben nog geprobeerd op hem in te praten, maar tevergeefs. Hij overleed na zijn sprong.

Over de schade aan de panden valt volgens de politie nog niets te zeggen aangezien het onderzoek nog loopt. De Spuistraat werd als gevolg van de brand tijdelijk afgesloten en verschillende bewoners van nabij gelegen huizen moesten hun woning verlaten.

    • Jorg Leijten