Berlijn wil toch verlenging van grenscontroles

De stroom migranten naar Duitsland is sterk afgenomen, maar Berlijn maakt zich zorgen om de buitengrenzen van de EU.

Syrische vluchtelingen arriveren bij een opvangcentrum in Friedland. Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbach

Duitsland gaat een verzoek bij de Europese Commissie indienen om de tijdelijke grenscontroles in de Schengenzone met zes maanden te verlengen. Eerder gaf het land aan daar geen nut meer in te zien na de migratiedeal met Turkije.

Migratiestroom sinds Turkijedeal afgenomen

De maatregel werd vorig jaar ingevoerd wegens de aanhoudende stroom migranten die via de Balkanroute via Griekenland de EU binnenkwamen en doorreisden naar Duitsland. Het land kreeg zo vorig jaar meer dan een miljoen migranten binnen, en de controles moesten die stroom indammen. Nadat de EU met Turkije een deal sloot om de migratie via dat land te stoppen, leek een verlenging volgens minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière begin april niet nodig. Kwamen er in januari ongeveer tweeduizend migranten Duitsland binnen, de laatste weken is dat aantal gedaald naar tweehonderd. Op het hoogtepunt van de migratiecrisis, in de herfst van 2015, lag dat rond de tienduizend personen.

In een zaterdag vrijgegeven verklaring bij persbureau DPA zegt De Maizière dat verlenging alsnog nodig is:

“Ook al is situatie bij de binnengrenzen van de Unie op de Balkanroute minder nijpend geworden, maken we ons zorgen over de ontwikkelingen bij de externe grenzen van de Unie.”

Het verzoek zou worden gesteund door Frankrijk, Oostenrijk, België, Denemarken en Zweden. Maandag moet de commissie het schrijven in handen hebben. Tegenover Reuters laat een bron bij de Commissie weten dat Brussel neigt naar een ja. De huidige controles stoppen na 12 mei.

    • Philippus Zandstra