Baybasin krijgt 10.000 euro na schikking NOS

De omroep is tot een regeling gekomen met de tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin.

De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) betaalt de wegens moord en drugshandel tot levenslang veroordeelde Hüseyin Baybasin (59) een schadevergoeding van 10.000 euro wegens twee onrechtmatige publicaties in 2015.

Dit zijn de advocaten van de NOS en Baybasin in het geheim overeengekomen. De advocaat van de NOS Bas Le Poole bevestigt dat een regeling is bereikt. Over de inhoud van de schikking doen de advocaten echter geen mededelingen. De overeenkomst kwam tot stand nadat de rechtbank Midden-Nederland vorige week oordeelde dat de NOS in artikelen op de eigen website ten onrechte een verband heeft gelegd tussen Baybasin en een verdachte van een liquidatie in Turkije in 2014.

In ruil voor de schadevergoeding zijn Baybasin en zijn advocaat Matthijs Kaaks ermee akkoord gegaan dat de NOS eerdere berichtgeving niet hoeft te rectificeren via een zogeheten pop-upvenster dat twee weken lang op de NOS-website verschijnt. De rechtbank had de NOS daartoe verplicht. In plaats daarvan staat er nu sinds dinsdag op de site een gewoon bericht met de rectificatietekst.

Baybasin zit al achttien jaar gevangen in Nederland. Volgens het Hof in Den Bosch vormde hij „samen met anderen een criminele organisatie die in Nederland zijn weerga nauwelijks kent”. Baybasin zegt dat hij onschuldig is en vanwege zijn politieke activiteiten als Koerd via in Turkije gemanipuleerde telefoontaps is veroordeeld. De Hoge Raad buigt zich al vijf jaar over zijn herzieningsverzoek.

De rechtbank in Utrecht oordeelde vorige week dat door de onrechtmatige NOS-publicaties „de steun bij een deel van het publiek voor het herzieningsverzoek afneemt”. Baybasin kan daardoor schade lijden, aldus de rechtbank. De rechters menen dat in het onderhavige geval het recht op bescherming van de eer en goede naam van Baybasin zwaarder weegt dan het recht van de NOS op vrijheid van meningsuiting.

In juni zal de advocaat-generaal bij de Hoge Raad Diederik Aben bekendmaken of Baybasin volgens hem een nieuw proces moet krijgen. Mocht hij die conclusie trekken dan is de kans groot dat Baybasin in afwachting van een nieuw proces op vrije voeten komt.