Apeldoorn en regio kleuren langzaam roze

Foto’s Tammy van Nerum

Na de Tour de France vorig jaar in Utrecht binnen een jaar alweer een grote wielerronde die in Nederland van start gaat: vrijdag begint in Apeldoorn de Giro d’Italia. De ruim drie weken durende jacht op de roze trui eindigt zondag 29 mei in Genua.

In aanloop naar de ‘Grande Partenza’ in Apeldoorn zijn in de stad en de wijde omgeving steeds meer roze tinten te zien. Het is de derde keer dat de Giro in Nederland vertrekt: Groningen had in 2002 de primeur, in Amsterdam vertrok de Giro in 2010

Het startpodium voor de eerste etappe, een individuele tijdrit over 9,8 kilometer, staat in het Omnisportcentrum, de finish ligt op de Loolaan, in de buurt van paleis Het Loo. Na de tijdrit blijft het peloton ook zaterdag en zondag nog in Gelderland, voor twee etappes tussen Arnhem en Nijmegen.

Nederlander Tom Dumoulin rijdt zijn eerste grote ronde sinds zijn sterke optreden in de laatste Ronde van Spanje. Daar werd hij pas in de voorlaatste etappe uit de rode leiderstrui gereden en eindigde hij uiteindelijk als zesde.

In deze editie van de Giro zijn 69 tijdritkilometers opgenomen, verdeeld over drie etappes. Dat is veel in vergelijking met de Ronde van Spanje waarin Dumoulin verraste. Het biedt mogelijkheden op etappewinst en de roze leiderstrui voor de tijdritspecialist, die zijn status als ronderenner definitief kan vestigen.

Topfavoriet is de Italiaan Vincenzo Nibali (Astana), die in zijn loopbaan alle drie de grote rondes al eens won. De kopman beschikt bovendien over een sterke ploeg.