m/v van de week Siegfried Woldhek

None

Terwijl ze op vakantie in Kusadasi (Turkije) was, werd Ebru Umar zaterdagavond gearresteerd. Dat gebeurde na een reeks kritische tweets over de Turkse president Erdogan, en meldingen daarover van Turkse Nederlanders – zo is althans haar stellige overtuiging.

Een dag later reageerde Umar zelf in deze krant nog wat beduusd: „Ik kan wel overwegen om vanuit Turkije wat minder te twitteren. Dat past eigenlijk niet bij me. Ik ben heel erg van het vrije woord, heel erg van de waarheid. Dat is een beetje mijn probleem.”

Eigen schuld, dikke bult, vinden sommige Turkse Nederlanders. „Ebru Umar is opgepakt in Turkije na belediging Erdogan. Hoera!”, viel bijvoorbeeld te lezen op de Facebookpagina van Hollandali Türkler.

De politieke partij DENK schreef in een reactie: „Hoe zit het eigenlijk met ónze vrijheid van meningsuiting? De affaire-Umar toont haarfijn aan wat er mis is in Nederland.”

Al snel had Umar haar vertrouwde, provocerende stem hervonden. „Ik ben erg blij dat door mijn aanhouding onze land-, cultuur-, en vrijheidsverraders bekend worden”, twitterde ze afgelopen donderdag.

    • Siegfried Woldhek