Nederland Fotografeert Het thema ‘Lente’

In 2016 organiseren NRC en Kamera Express het gehele jaar door een fotowedstrijd. Lezers kunnen foto’s insturen rond een thema.

Utrecht, 30 april 2001: Jonge mereltjes roepen om hun moeder.
Utrecht, 30 april 2001: Jonge mereltjes roepen om hun moeder. Foto Stijn Rademaker/ Hollandse Hoogte

Het thema van de NRC Fotowedstrijd in de maand mei is Lente. Bioloog en schrijver Midas Dekkers (70) fotografeerde insecten tot de digitale camera opkwam. Dekkers begrijpt eigenlijk niets van de fascinatie die mensen hebben voor de lente.

„Een wandeling in de lente is als een wandeling door het ochtendhumeur van de natuur. Het hele gedonder begint weer; de boom moet weer bladeren zien te maken, een vogeltje moet weer een nestje bouwen. Het is net maandagochtend. Een goede foto van de lente laat dan ook zien dat ontwaken voor de natuur geen pretje is.

„Ik maakte vroeger foto’s van insecten. Met mijn oude Leica-camera en een loodzware Visoflex-lens – een soort periscoop – hing ik dan boven zo’n beestje. Doordat het spiegeltje niet altijd draaide wist je nooit zeker of je foto gelukt was. Meestal was het beestje al lang weggevlogen. Dan sta je daar, met een uitrusting van een kilootje of vijftien en verlies je het van een insectje dat een fractie van een gram weegt. Toch mooi dat de natuur het een keertje wint.

„Toen de digitale camera opkwam ben ik zelf gestopt met fotograferen. Ik verkies analoog gemaakte foto’s. Ik houd van oude mechaniek, van schrijfmachines tot dieselmotoren: dingen die ik als ik er maar lang genoeg naar kijk begrijp. Ik weiger apparaten te gebruiken die ik niet begrijp.”

    • Thomas van Huut