Zo vader, zo zoon: Justin Kluivert (16) tekent eerste contract bij Ajax

Hij tekende een contract voor drie jaar. Justin Kluivert speelt momenteel in de B1 van de jeugd. Ook speelt hij in Oranje onder 17.

Ajax-trainingscomplex De Toekomst. Foto Remko de Waal/ANP

Daar stonden ze naast elkaar op de foto, overhemd en colbert op elkaar afgestemd, ze hebben zelfs dezelfde glimlach. Justin Kluivert en vader Patrick. Justin, volgende week 17, tussen zijn vingers het Ajax-shirt geklemd. Patrick, 39 inmiddels, rechts van hem. Twee van zijn drie broers aan weerszijden. Er loopt sinds vrijdag weer een Kluivert met een profcontract bij Ajax rond. Justin tekende voor drie jaar.

Twitter avatar ABNAMROSport ABN AMRO Sport Justin Kluivert tekent profcontract bij @AFCAjax. Zo vader, zo zoon! Op naar mooie successen. #partnervandetoekomst https://t.co/spV96BZX5a

Daarmee werd officieel gemaakt wat vorige week al was aangekondigd. Contracten voor spelers van zijn leeftijd in de jeugdopleiding zijn niet zeldzaam - onder meer supertalent Abdelhak Nouri tekende ook op zijn zestiende voor drie jaar, net als de onbekendere Vince Gino Dekker - maar een naam als die van Kluivert springt er niet verrassend uit. Oude tijden herleven op De Toekomst.

De jonge Kluivert, die als buitenspeler en spits uit de voeten kan, speelt momenteel een uitstekend seizoen in de B1, waar hij al enkele keren opviel met prachtige goals. Een goal van hem tegen de leeftijdsgenoten van Feyenoord ging de wereld over. Vanaf de middenlijn begon hij via de rechterkant aan een indrukwekkende solo. Eén tegen vijf, maar Kluivert won, en rondde even zo mooi af.

Jong debuteren

Nu kan het snel gaan voor Kluivert. Met 17 of 18 debuteren, zoals zijn vader, kan. “Hij is goed bezig, nu moet hij doorzetten”, zei vader Patrick vorige week na de thuiswedstrijd van de B1 tegen Sparta (2-2). Clarence Seedorf stond met 16 al in de basis.

Kluivert speelt ook in het Nederlands elftal onder 17, waarmee hij deze week naar Azerbajdzjan vertrekt voor het EK.

Zijn vader was een van de grote Ajax-namen van de jaren 90. Hij was het die de winnende goal maakte in de Champions Leaguefinale in 1995. Hij speelde daarnaast bij AC Milan, Barcelona, Newcastle en Valencia. In 79 interlands voor Oranje kwam hij tot veertig goals.

    • Frank Huiskamp