Wilfried de Jong stopt na drie jaar met Zomergasten

Het is nog niet bekend wie zijn opvolger wordt bij het populaire VPRO-programma.

Foto Ilvy Njokiktjien/ ANP

Wilfried de Jong stopt als presentator van het tv-programma Zomergasten. Dat heeft hij laten weten aan RTV Rijnmond. De Jong was drie jaar het gezicht van populaire VPRO-programma, waar elke zomer zes bekende Nederlanders drie uur lang worden geïnterviewd over hun meest bijzondere tv-momenten.

Het is niet bekend wie zijn opvolger wordt als presentator bij Zomergasten.

De Jong op zijn gemak bij verhalenvertellers

De NRC-columnist, schrijver en programmamaker wil de komende jaren alleen dingen maken “die helemaal uit hemzelf komen”. De 58-jarige De Jong werd bekend als cabaretier met Martin van Waardenberg en maakte in de afgelopen jaren documentaires en sportprogramma’s voor de publieke omroep. De Rotterdammer is een groot wielerfanaat en won met zijn verhalenbundel Kop in de wind in 2012 de Nico Scheepmaker Beker: de vakprijs voor het beste sportboek van het jaar.

In 2013 begon De Jong als presentator bij Zomergasten. Zijn eerste gast was cabaretier Hans Teeuwen. Het was een wat stroeve start.

Al snel bleek De Jong het meest op zijn gemak bij verhalenvertellers, zo schreef NRC-recensent Hans Beerekamp over de uitzending met schrijfster Annejet van der Zijl.

Dat werd ook zichtbaar in de bijzondere interviews met terrorisme-deskundige Beatrice de Graaf en toneelregisseur Johan Simons.