Wielertalent Simon Yates (23) betrapt op doping

Zijn ploeg Orica-Greenedge zegt dat de renner niets te verwijten valt en dat er een administratieve fout is gemaakt.

Team Orica-Greenedge voorafgaand aan de Tour van vorig jaar. Links, naast de Nederlander Pieter Weening, staan de tweelingbroers Simon en Adam Yates.
Team Orica-Greenedge voorafgaand aan de Tour van vorig jaar. Links, naast de Nederlander Pieter Weening, staan de tweelingbroers Simon en Adam Yates. Foto Bas Czerwinski / ANP

Het Britse wielertalent Simon Yates is vorige maand betrapt op het gebruik van verboden middelen. Tijdens de rittenkoers Parijs-Nice testte de 23-jarige Yates positief op Terbutaline, een product om astmaproblemen tegen te gaan. Zijn ploeg Orica-Greenedge zegt vrijdag in een verklaring dat de renner niets te verwijten valt.

Volgens de Australische equipe kreeg Yates het middel al langer ter behandeling van zijn astma en heeft de ploegarts dat vorige maand ook voorafgaand aan de dopingcontrole gemeld. De ploegarts was echter vergeten een formele vrijstelling te vragen voor het gebruik aan te vragen, zodat een renner een verboden stof gewoon mag gebruiken.

‘Een louter menselijke fout’

De positieve test van Yates is dan ook louter een administratieve fout, aldus Orica in de schriftelijke verklaring:

“Dit is puur het gevolg van een menselijke fout, waarvoor de ploegarts in kwestie volledige verantwoordelijkheid neemt. Simon Yates heeft niets fout gedaan. De ploeg neemt alle blaam op zich voor deze fout en wil benadrukken dat zij Simon tijdens dit gehele proces zal steunen.”

Totdat de wereldwielerbond UCI de zaak heeft onderzocht, mag Yates gewoon doorfietsen. Betrapt worden op een medicijn tegen astma is namelijk geen aanleiding tot een voorlopige schorsing, zo meldt de UCI volgens AP in een verklaring.

Wereldkampioen baan en goed in kleinere rondes

De positieve test van Yates vond plaats na de voorlaatste etappe van de rittenkoers Parijs-Nice. De renner werd die dag zesde en zou het eindklassement een dag later afsluiten als zevende, op een kleine minuut van winnaar Geraint Thomas. Ook vorig jaar deed de tweelingbroer van Adam Yates het al goed in kleinere rittenkoersen, toen hij vijfde werd in de Ronde van het Baskenland en het Critérium du Dauphiné

Simon Yates brak in 2013 op 20-jarige leeftijd door in het wielrennen, toen hij op de wereldkampioenschappen op de baan de gouden medaille won bij de puntenkoers. Datzelfde jaar werd hij bij de beloften ook Brits kampioen op de weg. Zijn broer Adam won in 2015 de Clásica San Sebastián, de grootste eendaagse wedstrijd in Spanje.

    • Joost Pijpker